Palazzina di Caccia di Stupinigi Turijn

Zeg het voort
Share

Het Palazzina di Caccia di Stupigini is een oorspronkelijk als jachtgebouw bedoeld paleis op korte afstand van Turijn. Het staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het is ontworpen door de architect Filippo Juvarra, die verantwoordelijk was voor een groot aantal in de 18e eeuw in de stad opgetrokken gebouwen.


Jachthuis

Het Palazzina di Caccia di Stupinigi is in opdracht van Vittorio Amedeo II door de architekt Filippo Juvarra gebouwd. Aangezien het als uitvalsbasis voor de jacht bedoeld was ligt het logischerwijze buiten de stad zelf: Stupigini is een frazione van Nichilino, een stadje op zo’n 10 kilometer buiten Turijn.


Beschrijving

Het paleis, dat in 1729 gebouwd is, wordt gekenmerkt door een grote centrale zaal, waar vier armen diagonaal aan ontspringen.

De zaal zelf is elliptisch van vorm en wordt verlicht door een systeem van raampjes. De versieringen verwijzen alle naar de jacht en er zijn uiteraard veel verwijzingen naar de God Diana.

In totaal zijn er 137 zalen die door 17 hallen met elkaar verbonden worden.


Straat

Het paleis wordt met de toenmalige hoofdstad verbonden door een rechte weg waarlangs verschillende boerenwoningen staan. Hoewel deze weg pas in 1754 aangelegd is was hij al aanwezig in de plannen van de in 1936 gestorven Juvarra en maakt integraal deel uit van het Palazzina, dòòrlopend in de tuin achter het gebouw.

Praktische Informatie

Openingstijden: 15 Maart tot 31 Oktober van 10.00 tot 17.30 uur (op zaterdag en zondag tot 18.30 uur). Laatste entrée is één uur voor sluitingstijd.
Gesloten: Maandag.
Toegangsprijs: 12 Euro (8 Euro voor kinderen tussen 6 en 18, gratis voor kinderen jonger dan 6).
Telefoon: +39 0110133073.
Adres: Piazza Principe Amedeo 7 – Nichelino (TO).
Openbaar vervoer: Vanf Station Porta Nuova: Tram 4 tot de laatste halte, dan bus 41 (richting Orbassano) tot de halte Stupinigi.

Benedetto Alfieri

Na de dood van Juvarra nam Benedetto Alfieri het werk over. Hij was er verantwoordelijk voor dat het plafond van de zaal verhoogd werd. Ook nam hij de bouw van de twee zijvleugels voor zijn rekening.


Museum

Tegenwoordig is het Palazzina eigendom van de Orde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus en huisvestigt het Museo d’Arte e Ammobiliamento. Deze orde is al sinds 1573 eigenaar van het terrein waarop het paleis gebouwd is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *