Palazzo Carignano Turijn

Zeg het voort
Share

Het in een barokke stijl gebouwde Palazzo Carignano in Turijn is één van de belangrijkste gebouwen in de Italiaanse geschiedenis, aangezien het o.a. de plek is waar de éénwording van Italië in 1861 afgekondigd werd.  Op het moment zetelt het Museo del Risorgimento hier. In de koninklijke appartementen kan het Koninklijke Arsenaal bezocht worden.


Bouw

Het is tussen 1679 en 1684 gebouwd door Guarino Guarini. De opdrachtgever was Prins Emanuele Filiberto il Muto (de Stomme).


Façade

De façade wordt gekenmerkt door het elliptisch naar voren stekende centrale gedeelte, een motief dat aan de kant van de binnenplaats herhaald wordt.


Sardinië

Vanuit de vestibule gaan er twee wenteltrappen naar het piano nobile. Hier bevond zich de balzaal, die in 1848 omgevormd zou worden tot aula van het zogeheten Parlamento Subalpino. Dit was het Parlement van het Koninkrijk van Sardinië. Het is allemaal een beetje verwarrend aangezien alle macht van dit koninkrijk in Turijn uitgeoefend werd.


Façade

Het gebouw werd tussen 1864 en 1871 uitgebreid met een door Gaetano Ferri ontworpen en door Giuseppe Bollati uitgevoerde extra vleugel, waarvan de gevel op het Piazza Carlo Alberto uitkomt. Hiertegenover, met een monument dat een paardrijdende Carlo Alberto voorstelt en in 1861 gemaakt is door Carlo Marochetti, staat de vroegere stal van de Prins van Carignano. Dit, met een neo-klassieke façade gezegende palazzo is nu opgenomen in het moderne gebouw waar de Biblioteca Nazionale Universitaria zetelt.

Museo del Risorgimento Italiano

Op het moment hebben verschillende instanties hun zetel in het Palazzo Carignano, maar voor de toerist in Turijn is enkel het Museo Nazionale del Risorgimento Italiano hiervan van belang.


Praktische Informatie Museo del Risorgimento

Openingstijden: Dinsdag tot Zondag van 09.30 tot 19.00 uur. (Laatste toegang 18.00 uur.)
Gesloten: Maandag.
Toegangsprijs: 10 Euro.
Telefoon: +39 0115621147.
Adres: Via Accademia delle Scienze 5 – Torino.
Openbaar vervoer: Bus: 4, 11, 58/.

Parlement

Het eerste Italiaanse parlement had hier zijn zetel van 1861 tot 1864. In 1865 werd Florence de hoofdstad van Italië en verhuisde het parlement.


Geboortehuis

Palazzo Carignano is het geboortehuis van zowel Carlo Alberto als van Vittorio Emanuele II.


Te Voet van Porta Nuova naar Palazzo Carignano

Loop vanuit het station van Turijn door de tuinen de Via Roma in. Ga rechtsaf de Via Principe Amedeo in. Neem de 3e straat links.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *