Palazzo Chiablese Turijn

Het Palazzo Chiablese heeft een façade aan het Piazzetta Reale, hoewel de hoofdingang zich aan het Piazza San Giovanni bevindt. Het is verbonden aan het Palazzo Reale. Slechts een klein deel van het paleis kan (enkel dagen per week) bezocht worden.


Bouw

Het is in de 17e eeuw gebouwd, maar de huidige versie is het resultaat van een verbouwing die tussen 1753 en 1767 plaats vond en geleid werd door Benedetto Alfieri. De oorspronkelijke façade was beschilderd door Rosignolo.


Koninklijk Huis

Het was vanaf 1642 de residentie van Kardinaal Maurizio di Savoia en zijn vrouw Ludovica. Later kwamen er leden van koninklijk huis te wonen, waaronder de tweede zoon van Carlo Emanuele III, Benedetto Maurizio (oftewel de graaf van Chiablese).


Uitbreiding

In de Napoleontische tijd was het het verblijf van de gouverneur Camillo Borghese. Er was ondertussen onder Giuseppe Battista Piacenza een derde vleugel aan het gebouw toegevoegd.

Praktische Informatie

Openingstijden: Enkele zalen van het Palazzo kunnen van woensdag tot vrijdag (14.00 tot 18.00) bezocht worden.
Gesloten: De rest van de week, behalve het ontvangstcentrum voor bezoekers aan het complex rond het Palazzo Reale.
Toegangsprijs: Onbekend.
Telefoon: +39 011 5220440.
Adres: Piazza San Giovanni, 2 – 10122 Torino.
Openbaar vervoer: Bus: 4, 11, 58/.

Bombardementen

Hoewel gedeeltelijk slachtoffer van bombardementen gedurende de laatste oorlog zijn de versieringen in rococò stijl die het interieur van het Palazzo Chiablese kenmerken redelijk intakt gebeleven.


Palazzo Chiablese Nu

Na een tijdje het Museo Nazionale del Cinema gehuisvestigd te hebben, is het Palazzo Chiablese tegenwoordig de zetel van de Direzione Regionale per i Beni Culturali e Paesaggistici del Piemonte. Het Filmmuseum is ondertussen verhuisd naar de Mole Antonelliana.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email