Palazzo Madama Turijn

Het opvallendste gebouw op het centrale plein Piazza Castello in Turijn is het Palazzo Madama, een deels-middeleeuws, deels barok kasteel, waarin ook nog een deel van een oude Romeinse stadspoort in verwerkt is. Het is de huidige zetel van het Museo Civico di Arte Antica.


Romeinse Overblijfselen

De geschiedenis van het Palazzo Madama begint eigenlijk al in de Romeinse tijd.  Hiervan getuigen de ruïnes van de Pretoriaanse poort en de twee in de barokke façade geïncorporeerde torens.


Construktie

Het is in de 13de eeuw gebouwd en de toenmalige bezitter, de Markies Guglielmo VII van Monferrato, had er een gefortificeerde woning van gemaakt. In opdracht van de Savoye familie, die het gebouw overnamen, werd het kasteel door Ludovico d’Acaia vergroot.


De Façade

Later werd de defensieve functie overbodig en werd het hertogelijk paleis verfraaid. De architekt Filippo Juvarra had veelomvattende plannen gemaakt, maar uiteindelijk werd alleen zijn nieuwe façade gebouwd. De reliëfs op deze façade zijn van de hand van Giovanni Baratta, net als de vazen en de standbeelden op de balustrade. Wat het interieur betreft springen vooral Juvara’s statige trappen die vanuit het atrium naar het huidige museum voeren in het oog.

Ligging en Routebeschrijving

Het Palazzo Madama ligt op het Piazza Castello. Loop vanuit het station rechtdoor de Via Roma in en U komt vanzelf op dit plein terecht.


Dames

De naam komt van de weduwe van Vittorio Amedeo I. Deze Madama Reale Maria Cristina had er vanaf 1637 haar residentie.  De door deze dame verordonneerde verbouwing viel erg in de smaak bij een andere aristocratische madama, Maria Giovanna Baptista di Savoia-Nemours, de tweede vrouw van Vittorio Amedeo I, die er 60 jaar later haar intrek nam.


Later

In 1799 werd het Palazzo Madama bezet door een revolutionaire regering. Twee jaar later werd de gallerij die het gebouw direkt verbond met het Koninklijke Paleis verwoest.


Nog Later

In de 19e en vroeg 20e eeuw diende het Palazzo Madama als Observatorium, als Pinacotheek, als Senaat en als Hof van Cassatie.


Nu

Tegenwoordig woont er niemand in het Palazzo Madama, maar wordt het gebruikt voor de huisvestiging van het Museo Civico di Arte Antica, waar sinds 2006, na een jaren geduurd hebbende restauratie, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek te bewonderen zijn.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email