Palazzo dell’Università Turijn

Het Palazzo dell’Università in Turijn bestaat uit een huizenblok (het isolato di Sant’Elena) tussen de Via Po, die de rivier van die naam met het centrum verbindt, en de Via Verdi.

Weetjes Palazzo dell’Università Turijn

De opdrachtgever voor de bouw van het Palazzo dell’Università is Vittorio Amedeo II. De aanleiding werd gevormd door een herziening van het schoolsysteem aan het begin van de 17e eeuw.

Michelangelo Garove was de architekt die het Palazzo della Regia Università moest neerzetten. Toen het gebouw tegen de dertiger jaren klaar was hadden echter verscheidene architekten (o.a. Antonio Bertola, Giovanni Antonio Ricca en de alomtegenwoordige Filippo Juvarra) hun steentje bijgedragen.

Juvarra was verantwoordelijk voor het ontwerp van pleisterwerk aan de buitenkant, dat uitgevoerd is door Serafino Avogadro en Pietro Somasso uit Lugano.

De hoofdingang aan de Via Verdi is het werk van Giuseppe Maria Talucchi en is van veel latere datum (1834).

Eén van de hoogtepunten van het gebouw wordt gevormd door de binnenplaats (de cortile d’onore, oftewel de “ere-binnenplaats”), die evenwijdig loopt met wat ooit de Via della Zecca was (en nu dus de Via Verdi).

Voor de portico heeft men op de begane grond gekozen voor van gladde stenen gemaakte zuilen, terwijl bij de een verdieping hogere loggia gebruik gemaakt is van afwisseld gladde en gegroefde stenen.

Adres: Via Po 17

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email