Kathedraal Turijn

Zeg het voort
Share

De San Giovanni Battista Kathedraal is de belangrijkste kerk van Turijn. Het is hier dat de beroemde Lijkwade van Turijn bewaard wordt.

Weetjes San Giovanni Battista Kathedraal Turijn

De huidige Duomo staat op een plek waar zich drie vroeg-Christelijke kerken bevonden, de San Salvatore, de Santa Maria di Dompno en de San Giovanni Battista. Deze kerken waren waarschijnlijk op al bestaande heidense tempels gebouwd. De kathedraal werd uiteindelijk door Koning Agilulfo aan Johannes de Doper gewijd (eind 6e eeuw).

Hoogtepunten San Giovanni Battista Kathedraal

  • Achter het altaar van het middenschip is een geschilderde reproductie te zien van de Cappella della Sindone van Bertola. Zowel het altaar zelf als de kapel werden zwaar beschadigd bij de brand in 1997.
  • Aan de binnenkant van de façade hangt een door Luigi Cagna in 1835 gemaakte kopie van Leonardo da Vinci’s “Laatste Avondmaaltijd”. Het was de enige plek waar men het meer dan 900 kilo wegende doek kon ophangen.
  • De Tribuna Reale (“Koninklijke Tribune”) is van de hand van de Architekt Simone Rodriguez. Onder deze tribune staat de theca waar de Sacra Sindone voorlopig bewaard wordt.

De drie belangrijkste kerken van de stad werden tussen 1490 en 1492 gesloopt. De klokkentoren, die nog maar net gebouwd was (1469) bleef echter staan en is nog steeds naast de Dom te zien. Op 22 Juli 1491 werde de eerste steen van de nieuwe kathedraal gelegd. De eerste architekt was Francisco da Settignano, die er tot zijn dood in 1501 aan werkte. In 1505 was de dom af en vond de inwijding plaats.

In 1649 wilde men de kathedraal vergroten, om de Lijkwade een passender behuizing te geven. Projekten van Carlo di Castellamonte en Bernardino Quadri waren niet succesvol en uiteindelijk werd Guarino Guarino in 1666 de opdracht gegeven het werk te voltooien. in 1694 was het werk af.

De klokkentoren werd in 1720 door de architekt Juvarra 12 meter verhoogd tot 60 meter.

Na de al genoemde brand werd een nieuwe theca voor de Lijkwade gemaakt. Het ondergrondse deel van de kerk werd meteen ook in de oude staat teruggebracht om er het Museo Diocesano di Torino te kunnen huisvestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *