Santuario La Consolata Turijn

Zeg het voort
Share

De Santuario Basilica La Consolata is een basiliek in Turijn. De officiële naam van de kerk is de Santa Maria della Consolazione, maar ze wordt net zo vaak Chiesa di Santa Maria Consolatrice genoemd, wat zoveel betekent als de “Kerk van Maria de Troostgevende”.

Adres, openingstijden en Toegangsprijs “La Consolata”

Het adres van het heiligdom is  Piazza della Consolata – 10122 Torino (tel. +39 0114836111). Tram: 3, 16CS. Bus: 52, 60a, 67. Toegang is gratis. De kerk is geopend van 07.00 tot 20.00 uur.

Bezienswaardigheden in “La Consolata”

  • Uit de Middeleeuwen is nog slechts de klokkentoren over en misschien ook de ondergrondse Madonna delle Grazie Kapel.
  • Een gedenkplaatje uit 1595 herdenkt de legendarische gebeurtenis (zie beneden) uit 1102, waaraan de kerk haar faam te danken heeft.
  • Het Madonna beeldje dat nu in de kerk te zien is is niet het origineel, maar is tegen het einde van de 15e eeuw gemaakt door Antoniazzo Romano.
  • De neo-klassieke façade stamt uit 1860.
  • Het Hoogaltaar is door Juvarra gemaakt en is één van de pronkstukken in de kerk. Bij dit altaar bevinden zich twee witte marmeren engelen van de hand van Carlo Antonio Tantardini samen met een schilderij dat de maagd Maria voorstelt.
  • De beeldengroep gemaakt door de Zwitserse kunstenaar Vincenzo Vela. De titel is “Monument voor de Twee Koninginnen” (1861), te weten Maria Teresa d’Asburgo-Toscana, weduwe van Carlo Alberto, en Maria Adelaide d’Asburgo-Lorena, echtgenote van Vittorio Emanuele II.

Weetjes over “La Consolata”

La Consolata in Turijn

La Consolata

De allereerste versie stamt echter uit de 5e eeuw, toen bisschop Maximus de ruïnes van een heidense tempel tot kerk liet ombouwen. In de 10e eeuw was ze nog gewijd aan Sant’Andrea. Guarino Guarini vergrootte de kerk in 1678 en de pastorie is in 1729 door Filippo Juvarra toegevoegd. Carlo Ceppi had de leiding over een nieuwe verbouwing tussen 1899 en 1904, waarbij o.a. vier zijkapellen geconstrueerd werden. Tussen 1802 en 1815 deed het Santuario een tijdlang dienst als kazerne, nadat Napoleon de religieuze ordes verboden had.

Legende

De kerk werd een basiliek nadat een blinde naar Turijn gekomen was om de beeltenis van de Madonna te zien. Deze Giovanni Ravacchio had gedroomd dat hij zijn gezichtsvermogen terug zou krijgen als hij de plek vond waar de Madonna beeltenis begraven was. De Madonna werd vervolgens binnen de kerk geplaatst en de kerk zelf werd tot basiliek opgewaardeerd. Elk jaar op 20 Juni wordt het beeldje tegen zonsondergang in een processie door de stad gedragen om deze gebeurtenis uit 1104 te herdenken.

Fotogalerij La Consolata

  • Foto 1: “Monument voor de Twee Koninginnen”.

Turijn - La Consolata - Vela - De Twee Koninginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *