Basilica di Superga Turijn

De Basilica di Superga bevindt zich enigszins buiten het centrum van Turijn. Leden van het Koningshuis van Savoye liggen in deze basiliek begraven, maar ze heeft haar grootste bekendheid te danken aan het feit dat in 1949 een vliegtuig met het hele Torino voetbalelftal in een dikke mist tegen de heuvel waarop de kerk gebouwd is opvloog.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Superga Basiliek

Basilica di Superga TurijnHet adres van de kerk is Strada della Basilica di Superga 73 –  110132 Turijn (tel. +39 0118997456). Funiculare: Superga. Bus: 79B. Openingstijden Maart tot Oktober: Maandag tot Vrijdag van 09.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 18.00 uur (op Zaterdag en Zondag tot 19.00 uur). Openingstijden November tot Februari: ’s Ochtends hetzelfde, ’s middags gaat de basiliek een uur eerder dicht.

Bezienswaardigheden Basilica di Superga

  • De rijkelijk versierde tombes van de Savoie familie.
  • De mooie koepel van de Superga Basiliek is geïnspireerd op die van verschillende door Borromini ontworpen koepels van Romeinse kerken.
  • In de Cappella del Voto (“Kapel van de Eed”) staat het houten Madonna-beeldje waar de koning zijn belofte (zie hieronder) aan deed om een nieuwe basiliek te bouwen als de stad gespaard zou worden.

Weetjes Superga Basiliek Turijn

Toen in 1706 de Franse en Spaanse troepen Turijn aanvielen zwoor Vittorio Amedeo II dat hij een basiliek ter ere van de Maagd Maria zou bouwen als de stad gespaard zou blijven. Dit gebeurde en Filippo Juvarra kreeeg de opdracht de kerk te bouwen op een heuvel aan de overzijde van de Po. Om de nieuwe basiliek te kunnen bouwen moest Juvarra wel een al bestaande kerk neergooien en de heuvel 40 meter verlagen.

In 1949 was het voetbalelftal Torino (niet te verwarren met de andere, nu veel bekendere, club uit Turijn, Juventus) het beste elftal van Italië. Op 4 Mei van dat jaar overleed het hele team toen het vliegtuig waarin ze reisden in de mist achter het bij de kerk horende klooster tegen de heuvel op vloog. Achter de kerk bevindt zich een gedenksteen.

Fotogalerij Superga Basiliek

Foto 1: Gedenkteken voor het neergestorte vliegtuig.
Foto 2: Basilica di Superga vanuit de stad gezien.

Turijn - Basilica di Superga - GedenktekenTurijn - Basilica di Superga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email