Galleria Sabauda Turijn

Zeg het voort
Share

The Galleria Sabauda is een museum in Turijn met een collectie die verzameld is door het oude Italiaanse koningshuis van Savoye.

Weetjes Galleria Sabauda Turijn

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

De Galleria Sabauda is gehuisvestigd in de Manica Nuova di Palazzo Reale – Via XX Settembre, 86 – Torino (Tel. +39 0115641729 of 0115641731). Het is geopend van dinsdag tot zondag van  08.30 tot 19.30 uur (maandag gesloten; 1 Januari, 1 Mei, 15 Augustus, 25 December gesloten). De toegangsprijs is 12 Euro (6 Euro met korting) en geldt voor zowel de Galleria Sabauda zelf als het Palazzo Reale (waar het kaartjeskantoor is),  de Armeria Reale en het Museo di Antichità.

Geschiedenis en beschrijving

Turijn - Galleria Sabauda - Memling - Passie van Christus

Memling – Passie van Christus

De geschiedenis van de pinacotheek begint in 1497 wanneer de Savoye’s al hun antieke kunstwerken samenbrengen. In het begin werden de schilderijen opgehangen in de gang die het Koninklijke Paleis verbond met het Palazzo Madama. Na een aantal branden werd deze hal echter niet meer opnieuw opgebouwd.

In 1832 werd de Reale Galleria (Koninklijke Gallerij) door Carlo Alberto ingewijd. Aan de oorspronkelijke verzameling van 365 schilderijen werden later vooral veel Vlaamse en Nederlandse werken toegevoegd.

In 1860 werd de verzameling door de nieuw gevormde staat toegeëigend en verhuisd naar de  Via Accademia delle Scienze. Het is pas vanaf 2012 dat de gallerij op het huidige adres zetelt.

Hoogtepunten in de Galleria Sabaudia

Buiten de Vlamingen en Nederlanders hangen er vooral veel werken gemaakt door schilders uit de Piemontese school.

  • “Madonna met Kind en Heiligen ” van Andrea Mantegna.
  • “De Avondmaaltijd” door Paolo Veronese.
  • “De Stigmata van Sint Franciscus” van Jan van Eyck.
  • “De Passie van Christus” door Hans Memling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *