Mastio della Cittadella Turijn

De Mastio della Cittadella is het enige dat nog overgebleven is van de oude citadel die ooit het belangrijkste verdedigingsbolwerk van Turijn vormde. Een mastio is een toren die boven de andere torens van een complex uitsteekt. De Citadel was in de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd. Binnen de toren zetelt het Nationale Artilleriemuseum.

Weetjes Mastio della Cittadella Turijn

Nadat, in 1559, na ondertekening van het traktaat van Cateau Cambrésis, Emanuele Filiberto, graaf van Savoye, Turijn tot hoofdstad verklaard had, besloot hij een citadel te laten bouwen in de zuid-westelijke hoek van de stad.

In 1564 kreeg de architekt Francesco Paciotto de opdracht deze pentagonale citadel, die qua opper vlakte net zo groot zou moeten worden als de middeleeuwse stad zelf, te ontwerpen.

Er werd veel geld in de nieuwe struktuur geinvesteerd, aangezien het noodzakelijk was de stad een verdedigingswerk te geven, en twee jaar later vond de inauguratie dan ook al plaats.

Eén van de belangrijkste vernieuwingen bestond uit het graven van een put midden in de citadel, zodat er altijd vers water zou zijn.

Wat toen nog niet te voorzien was, was dat de citadel vanwege de ligging er nog eeuwenlang voor zou zorgen dat de stad niet in zuid-westelijek richting uitgebreid zou worden.

In 1856 werd de citadel pas verwoest en werden de vrijgemaakte stukken land opnieuw bebouwd.

Enkel de toren werd gespaard, als herinnering aan de oude toegangspoort tot de citadel. Binnen de toren bevindt het Museo Storico Nazionale di Artiglieria.

Adres: Corso Galileo Ferraris- Turijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email