Mole Antonelliana (Turijn)

Zeg het voort
Share

De Mole Antonelliana is een hoge (167 meter) toren met een opvallende alluminium spits. U kunt met de panoramische lift naar boven voor een schitterend uitzicht over Turijn. Ook het filmmuseum van Turijn bevindt zich in de Mole.


Vader en Zoon Antonelli

Het symbool van Turijn is ontworpen door de architekt Alessandro Antonelli. In 1889 werd de laatste toevoeging gemaakt door Costanzo Antonelli, die na de dood van zijn vader de leiding van het werk op zich genomen had.

Mole Antonelliana Turijn

Mole Antonelliana


Construktie

Met de bouw, van wat eigenlijk een synagoog had moeten worden, werd een aanvang gemaakt in 1862. Na een onderbreking werden de werkzaamheden in 1878 hervat. Er werd een granieten kamer op het al gebouwde gedeelte geplaatst, waarop twee nieuwe verdiepingen rusten. Hier bovenop is een kegelvormige ruimte geplaatst, met daarop weer een hele serie kleinere elementen.


Slecht Weer

In 1904 zorgde een orkaan voor veel schade, waarna het beeld dat eerst op de toren stond door een ster vervangen werd. Een halve eeuw later werd maar liefst 40 meter torenspits door onweer verwoest om tussen 1958 en 1961 met toevoeging van een metalen struktuur ter versterking weer opgebouwd te worden.

Praktische Informatie Mole Antonelliana

Openingstijden: Zaterdag: 9.00-23.00; Van dinsdag tot vrijdag + zondag: 9.00-20.00.
Gesloten: Maandag.
Toegangsprijs: 9 Euro.
Telefoon: +39 0118138560. Voor het filmmuseum +39 0118138561.
Adres: Via Montebello 20 – 10124 Turijn.
Openbaar vervoer: Bus: 68; Tram: 9.

2 Centen

Op de Italiaanse versie van de 2-cent munt is een afbeelding van de Mole te zien.


Panoramische Lift

Een panoramische lift brengt de bezoeker naar het gedeelte van de Mole dat net onder ket kelkvormige gedeelte lift. Wanneer men boven is wordt men beloond met een schitterend uitzicht over de stad, de rivier de Po, en bij mooi weer zelfs de Alpen. De lift doet er 59 seconden over om de 85 meter te overbruggen.


Filmmuseum

De Mole Antonelliana huisvestigt tegenwoordig het Museo Nazionale del Cinema.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *