Stabilimento Fiat Lingotto Turijn

Een kilometer of drie ten zuiden van het centrum van Turijn bevindt zich deze voormalige FIAT fabriek. DE beroemde architect Renzo Piano heeft dit gebouw omgetoverd in een congres- en tentoonstellingsruimte. Ook bevinden zich er een winkelcentrum en enkele luxe-hotels.

Stabilimento FIAT Lingotto Turijn

Kort na de oprichting van FIAT in 1899 was er al een fabriek gebouwd in de Corso Dante, maar deze bleek al snel te klein en dus werd besloten in het zoudelijke gedeelte vnan Turijn een nieuwe, grotere versie aan te laten leggen.

In 1912 begon men met de projekten voor deze nieuwe construktie. Verschillende architekten (o.a. Giacomo Mattè TruccoFrancesco Cartasegna en Vittorio Bonadè Bottino) droegen hun steentje bij, zonder dat men precies kan zeggen wie welke taak op zich genomen had.

In 1916 werd met de bouw van het eerste gedeelte begonnen, waarop al snel het belangrijkste bouwwerk neergezet werd. Dit telde 5 verdiepingen en is gelaatst op een netwerk van pilasters van gewapend beton.

In 1919 begon men met plannen voor een testbaan van een kilometer lengte op het dak van dit gebouw. en vijf jaar later werd een spiraalvormige oprit naar dit dak aangelegd. Een tweede oprit werd aangelegd na de construktie van een nieuw gebouw,dat de al bestaande gedeelten verbond.

Hoewel al in 1923 ingewijd was de hele fabriek as in 1929 af. Ze was in werking tot in 1982, waarna een competitie uitgeschreven werd om het complex te verbouwen. Er waren geen winnaars en uiteindelijk werd Renzo Piano benoemd als architekt voor het nieuwe projekt.

Piano toverde de oude fabriekshallen om in een congrescentrum. Er is een winkelstraat (8 Gallery) en er zijn twee grote hotels binnen het complex (NH Lingotto Tech en l’NH Lingotto). Bij al die luxe mag een landingsbaan voor helikopters natuurlijk niet ontbreken.

Er is ook ruimte voor cultuur, in de vorm van een grote bioscoop maar vooral van de Giovanni en Marella Agnelli Pinacotheek.

In 1998 is de administratie van FIAT zelf teruggekeerd in een gedeelte van het complex dat door Roberto Gabetti en Aimaro Isola gerestaureerd is.

Met metro lijn M1 bent U in iets minder dan 10 minuten bij de halte Lingotto.

Adres: via Nizza 250 – Torino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email