Pleinen Turijn

Het Piazza Castello en het Piazza San Carlo horen tot de grootste trekpleisters van Turijn. Vele pleinen zijn het resultaat van den stadvernieuwing aan het einde van de 19e eeuw, na de éénwording van Italië. Een typisch kenmerk van de pleinen van de stad wordt vaak gevormd door de grote arcades die eromheen gebouwd zijn.

Pleinen Turijn

Piazza Castello

Het Piazza Castello is het centrale plein van de stad.  Het is in de 14e eeuw ter ere van het Huis van Savoye aangelegd en wordt nog steeds beschouwd als het historische en politieke centrum van de stad. Het belangrijkste gebouw aan dit plein is het Palazzo Madama.

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo- Pleinen Turijn

Piazza San Carlo is een prachtig plein, dat niet voor niets bekend staat als de “ontvangstkamer van Turijn”. Het ligt halverwege het centrale treinstation van de stad en het beroemde Piazza Castello. Tegenwoordig is het Piazza San Carlo enkel toegankelijk voor voetgangers.

Piazza Carlo Felice

Piazza Carlo Felice ligt bij het Porta Nuova station en is tegenwoordig samen met het Piazza Paleocapa en het Piazza Lagrange de belangrijkste toegangsweg vanuit het zuiden. De paleizen rond het plein worden gekenmerkt door de typische arcades die het 19e eeuwse Turijn kenmerken.

Piazza Carlina

Piazza Carlina is een plein in het centrum van Turijn. Het is in de 17e eeuw aangelegd en wordt gedomineerd door de Chiesa di Santa Croce. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt de staatsman Cavour en is er kort na de éénwording van Italië geplaatst.

Piazza della Repubblica

Het Piazza della Repubblica vormt tegenwoordig de achtergrond voor de grootste markt van de stad. Vroeger werd het echter gebruikt als oefenterrein voor het leger. De markt wordt door een groot metalen dak tegen de weersomstandigheden beschermd.

Piazza Solferino

Piazza Solferino is een langwerpig plein aan het einde van de Via Pietro Micca. Het is enigszins verbouwd naar aanleiding van de Olympische Spelen van 2006. Hoogtepunten zijn het Teatro Alfieri en de 19e eeuwse fontein midden op het plein.

RSS
Follow by Email