Piazza Carlo Felice Turijn

Piazza Carlo Felice ligt bij het Porta Nuova station van Turijn en is tegenwoordig samen met het Piazza Paleocapa en het Piazza Lagrange de belangrijkste toegangsweg vanuit het zuiden. De paleizen rond het plein worden gekenmerkt door de typische arcades die het 19e eeuwse Turijn kenmerken.


Geschiedenis

Het Piazza Carlo Felice is het resultaat van veelomvattende werkzaamheden die in het midden van de 19e eeuw plaats vonden onder de noemer “Projekt ter Vergroting van de Hoofdstad” (Piano d’ingrandimento della Capitale).


Architekt

De architekt die de leiding had van het gedeelte buiten het Porta Nuova station was Carlo Promis. Hij maakte het Piazza Carlo Felice tot het centrum van de wijk en zorgde ervoor dat de gebouwen rondom het plein een architektonische éénheid vormden, met de Turijn kenmerkende arcades. De palazzi hebben hardstenen gevels en het bovenste gedeelte van de drie verdiepingen is met halve zuilen versierd.

Via Roma en Corso Vittorio Emanuele II

Aan de noordkant gaan de gebouwen op het plein naadloos over in de Contrada di Porta Nuova (de huidige Via Roma) terwijl men aan de zuidkant de Strada del Re (nu Corso Vittorio Emanuele II) inloopt.


Tuin en Fontein

De Fontana della Società per la Condotta dell’Acqua Potabile stamt uit 1859, terwijl de centrale tuin (ontworpen door Jean Pierre Barillet Deschamps en uitgevoerd door Marc Louis Quignon) een jaar jonger is.


Routebeschrijving en Adres

Het Piazza Carlo Felice bevindt zich meteen voor het centrale treinstation van Turijn.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email