Piazza Castello Turijn

Het Piazza Castello is het centrale plein van Turijn.  Het is in de 14e eeuw ter ere van het Huis van Savoye aangelegd en wordt nog steeds beschouwd als het historische en politieke centrum van de stad. Het belangrijkste gebouw aan dit plein is het Palazzo Madama.


Piazza Castello en Palazzo Madama

Het Piazza Castello heeft haar naam te danken aan het Palazzo Madama, dat midden op het plein ligt. Dit wordt geflankeerd door drie monumenten: Vòòr de façade staat de door Vincenzo Vela gemaakte Alfiere dell’Esercito sardo (1859), aan de zuidkant Pietro Canonica’s Cavalieri d’Italia (1923) en aan de oostkant het door Eugenio Baroni in 1937 ontworpen monument gewijd aan Emanuele Filiberto Duca d’Aosta.


Voetgangers

Het is enkel voor voetgangers toegankelijk en wordt opgeluisterd door kleine fonteintjes. Rond het plein staan een aantal mooie en statige gebouwen, afgewisseld met caféetjes.


Adres en routebeschrijving

Het Piazza Castello ligt op iets meer dan een kilometer van het centrale station Porta Nuova van Turijn en is erg makkelijk te bereiken door de Via Roma af te lopen. Indien U liever van het openbaar vervoer gebruik maakt, kunt U bus 11 nemen.

Geschiedenis Piazza Castello

De geschiedenis van het het Piazza Castello begint in de 14e eeuw.  De prinsen van Savoia-Acaia lieten toen de stadsmuren en huizenblokken bij het kasteel met de grond gelijkmaken om er een grote, voor speciale evenementen bedoelde, open ruimte van te maken. Het was echter pas aan het einde van de 16e eeuw dat deze ruimte daadwerkelijk een plein werd, dankzij de architekten Ascanio Vittozzi (die de oostkant, met de gebouwen met arcades, voor zijn rekening nam), Amedeo di Castellamonte en Filippo Juvarra. Juvarra verzorgde de monumentale westzijde (tegenover het kasteel) en liet ook het padiglione delle ostensioni della Sindone bouwen. Dit werd in de Napoleontische periode echter afgebroken en vervangen door het door Pelagio Palagi ontworpen hekwerk van het Palazzo Reale.


Straten

Het belang van het plein werd nog vergroot na de aanleg van de Via Roma (die naar het centrale station voert), de Via Po (naar de rivier de Po) en de Via Pietro Micca.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email