Universiteit Pavia

De Universiteit van Pavia bestaat pas als zodanig sinds 1361. Bij de stichting, in de 9e eeuw, was het een eenvoudige school. Het bestaat uit een aantal huizenblokken, die door gangen en mooie binnenplaatsen met elkaar worden verbonden. Christopher Columbus volgde er ooit een cursus “Amerika ontdekken”.

Universiteit Pavia

Nuttige informatie

Adres: Corso di Strada Nuova 65 27100 Pavia. Telefoon: +39 038221711.

Geschiedenis

Het gebouwencomplex dat samen de universiteit van Pavia vormt is in twee verschillende periodes opgetrokken. Het oudste stamt uit de 15e eeuw en terwijl het nieuwere deel pas in de 17 en 18e eeuw toegevoegd is. Deze meest recente gebouwen worden dan ook gekenmerkt door een neo-klassieke bouwstijl.

Het oudste deel van de universiteit deed tot 1932 dienst als zetel van het San Matteo Ziekenhuis.

De later toegevoegde gebouwen worden door vier binnenplaatsen met elkaar verbonden en hebben aparte ingangen aan de Corso di Strada Nuova.

In 1771 werd de façade aan de straatkant door Giuseppe Piermarini in opdracht van de Oostenrijkse regering opnieuw ontworpen. Hij voorzag ook twee van de binnenplaatsen van een nieuwe aanblik, met een dubbele rij portico’s met lagere bogen die op Dorische zuilen rusten.

Beschrijving

Nieuwere deel

De eerste ingang voert naar een binnenplaats (de “cortile medico“), vanwaaruit men de anatomische zaal betreedt. De koepel van deze in 1785 door Leopoldo Pollack ontworpen Aula Scarpa wordt opgeluisterd door een aantal schilderingen.

De ingang tot het Museum van de Geschiedenis van de Universiteit bevindt zich in de noordoostelijke hoek van deze binnenplaats. De verzameling bestaat, behalve uit anatomische modellen, uit werktuigen en documenten van beroemde mensen die er les gegeven hebben.

Het standbeeld op de volgende binnenplaats (de “cortile legale“) is dat van Alessandro Volta, uitvinder van de elektrische batterij. De portico van deze binnenplaats wordt opgeluisterd door gedenkplaten en borstbeelden van bekende juristen uit Pavia.

De Aula Foscoliana, die genoemd is naar de 19e eeuwse schrijver Ugo Foscolo, bevindt zich op de tweede verdieping.

Ook de derde binnenplaats (“cortile teologico“), waar de hoofdingang op uitkomt, is door Pollack ontworpen. Deze wordt vanwege de vele standbeelden ook wel “Portico delle Statue” genoemd.

Deze binnenplaats komt via een gang op het Piazza Leonardo da Vinci en de Aula Magna uit. Een monumentale trap voert naar de Bibliotheek en naar de eveneens door Pollack ontworpen Aula Volta, waar de professor zelf ooit les gaf.

De zuidkant eindigt in twee binnenplaatsen, die door een overdekte gang verbonden worden. Hier bevond zich vroeger het Leano Klooster.

Oudere deel

Het 15e eeuwse deel bevindt zich langs de eerste twee binnenplaatsen.  Het wordt vanaf het Piazza Leonardo da Vinci betreden via de zogeheten “cortile Teresiano“. Aan de linkerkant zijn er vier kloostergangen. In de zogeheten Chiostro Sforzesco zijn nog delen van de oorpronkelijke aardewerken versieringen te zien. De Kunstgeschiedenisbibliotheek bevindt zich aan de zuidzijde en kijkt uit op de “Cortile delle Magnolie“.

In de 18e eeuw werd op het kruispunt een koepel gebouwd. Gelijktijdig werd de neo-klassieke Aula Carlo Forlanini aan de zuidkant opgetrokken.

Corso di Strada Nuova, 65 – 27100 Pavia

RSS
Follow by Email