Ursino Kasteel Catania

Het Castello Ursino (“Ursino Kasteel“) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Catania. De ontwerper van het Castello Ursino was Riccardo da Lentini. Het is op een rotsachtige uitloper aan de kust gebouwd en is door middel van een ophaalbrug met het vasteland verbonden. Tegenwoordig is het kasteel de zetel van het Stadsmuseum van Catania.

Ursino Kasteel Catania

Openingstijden

Het Castello Ursino is elke dag van 09.00 tot 19.00 uur geopend. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. (NB: Tijden kunnen veranderen, dus controleer altijd eerste even of deze informatie nog klopt. Tel. +39 095 345830.)

Toegangsprijs

De entréeprijs is 6 Euro. Jongeren tussen de 11 en 18 jaar oud en universiteitsstudenten jonger dan 26 betalen 3 Euro. Hetzelfde geldt voor 65+’ers en families van twee ouders plus twee kinderen die minstens 10 jaar oud zijn. Het bezoek is gratis met de Catania Pass. Het kasteel is 90% voor gehandicapten toegankelijk.

Geschiedenis

Ursino Kasteel Catania
Ursino Kasteel

Het Castello Ursino is in opdracht van Frederik II van Zwaben tussen 1239 en 1250 gebouwd. Het was in de eerste plaats bedoeld als verdedigingswerk, maar deed ook dienst als symbool van de keizerlijke macht.

Het was een van de drie kastelen die de Siciliaanse oostkust moesten beschermen. De andere twee waren het Maniace Kasteel van Syracuse en het Kasteel van Augusta.

Ten tijde van de opstand die bekend staat als de Siciliaanse Vespers was het kasteel een van de plekken waar oorlog gevoerd werd. Vanaf 1296 was het de zetel van het parlement en residentie van het toen heersende Huis van Aragon.

Deze opstand tegen koning Karel van Anjou brak in 1282 in Palermo uit en verspreidde zich hierna over het hele eiland. Pas in 1372 werd de vrede getekend door middel van het Verdrag van Avignon.

Na de Vespers werd Maria van Sicilië door Guglielmo Raimondo Moncada uit het kasteel ontvoerd, om te voorkomen dat ze met Gian Galeazzo Visconti zou trouwen.

De ontwerper van het Castello Ursino was Riccardo da Lentini. Het is op een rotsachtige uitloper aan de kust gebouwd en is door middel van een ophaalbrug met het vasteland verbonden.

Toen het buskruit uitgevonden werd raakte het kasteel zijn militaire rol kwijt.

In 1669, tijdens een uitbarsting van de vulkaan de Etna, liep de slotgracht vol lava. Hierna bevond het kasteel zich opeens honderden meters verder van de kustlijn dan oorspronkelijk het geval was.

Een zware aardbeving in 1693 zorgde vervolgens voor nog meer schade.

Na een grondige restauratie werd het kasteel vanaf 1838 als gevangenis gebruikt.

Stadsmuseum

Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, na een nieuwe restauratie, doet het kasteel dienst als Stadsmuseum (Museo Civico). De verzameling bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder een archeologische sectie en een pinacotheek. Verder zijn er een muntenverzameling, een zaal met antieke kleding, een zaal bronzen beelden uit de 15e tot de 18e eeuw en een aantal privé-collecties te zien. Veel van de tentoongestelde werken komt uit de Biscari– en Benedettini verzamelingen.

Een hoogtepunt is het schilderij “Madonna met Kind” van Antonello da Saliba.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Castello Ursino is Piazza Federico di Svevia, 68 – Catania. Buslijnen 2-5, 431R, 504, 556.

Castello Ursino – Piazza Federico di Svevia 68, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email