Valle d’Aosta

De Italiaanse regio Valle d’Aosta ligt in een bergachtige streek in het noordwestelijke deel van Italië. De hoofdstad is Aosta. De regio is vooral bekend als wintersportbestemming, met mogelijkheden voor skiën, snowboarden etc.

Ligging

Valle d’Aosta ligt in een vallei in het uiterste noordwesten van Italië. De regio grenst aan de westkant met Frankrijk en aan de noordzijde met Zwitserland. De hoofdstad Aosta ligt bijna precies in het midden van de regio.

De grootste trekpleister van de streek wordt gevormd door de Alpen. In de zomer komen mensen wandelen of fietsen en in de winter komt men om te skiën of snowboarden. Bekende ski-oorden zijn Pila, Cervina en Courmayeur.

Wie uit het zuiden komt, rijdt de regio waarschijnlijk over de E25 binnen. De eerste plaats die men dan tegenkomt is Pont Saint-Martin. Deze weg steekt net na Courmayeur de Franse grens over. Onderweg rijdt men dan langs meer dan oude 80 kastelen, forten en wachttorens. Het bekendste van deze kastelen is het Castello di Fénis.

De hoofdstad Aosta

Boog van Augustus Aosta (Valle d'Aosta)

In de hoofdstad Aosta kan men verschillende monumenten als de Boog van Augustus en de Porta Praetorio bezichtigen. Het gemeentehuis is het belangrijkste civiele gebouw van de stad en de kathedraal de mooiste kerk. Vanuit Aosta is er een kabelbaan naar de ski-oorden.

Evenementen

Eind januari vindt elk jaar de Fiera di Sant’Orso plaats in Aosta. Tijdens deze beurs krijgen de artiesten en ambachtslieden van de streek de kans hun kunstwerken en handgemaakte voorwerpen aan de duizenden toeristen te tonen.

Weetjes

Val d’Aosta is, in tegenstelling to de meeste Italiaanse regio’s, niet verder verdeeld in provincies. De regio bestaat uit 74 gemeented, waarvan de hoofdstad de grootste is qua inwonertal (ongeveer 34.000). Geen enkele andere gemeente heeft meer dan 5000 inwoners.

De regio Valle d’Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email