Vallei van de Tempels Agrigento

De Valle dei Templi vormt samen met de acropolissen en een aantal heiligdommen buiten het historische centrum van Agrigento sinds het jaar 2000 het Parco Archeologico e Paesaggistico della valle dei Templi di Agrigento. Dit staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vallei van de Tempels Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento (tel. +39 0922621657). Officiële website: www.parcovalledeitempli.it. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 10 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Archeologisch Museum: 13,50 Euro (korting: 7 Euro). Van half Juli tot half Augustus is de vallei ’s avonds geopend van 19.00 tot 22.00 op weekdagen en van 19.00 tot 23.00 op zaterdagen en zon- en feestdagen. Op de eerste zondag van de maand is het monument gratis toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Tempel van Concordia - Vallei van de Tempels Agrigento
Tempel van Concordia

Het gebied waar de oude stad zich bevond neemt ongeveer 1800 hectare in beslag. Het bestaat uit de Collina di Girgenti, die zich ten zuiden van de moderne stad bevindt, en de Collina dei Templi. De stad bestond uit een aantal hoofdstraten die van oost naar west liepen en gekruist werden door smallere zijstraten.

De stadsmuren volgen de heuveltoppen, waaronder de Rupe Atenea, gevolgd door de loop van de San Biagio Rivier, die toen nog Akragas heette. Hierna buigen ze af naar het westen en vervolgens langs de rivier de San Leone (toen de Hypsas) naar het noorden. Uiteindelijk komen ze bij de Empedocle Vallei samen bij de muren van de Rupe Atenea.

De monumenten in de vallei stammen grotendeels uit de 5e eeuw voor Christus, toen Agrigento op zijn machtigst was. De Dorische tempels zijn alle gemaakt van de lokale gele tufsteen. Er zijn wel sporen van een wit materiaal die erop wijzen dat ze gewit waren met een laag marmerpoeder.

De beroemdste tempels zijn de Tempio della Concordia en de Tempio di Giove Olimpico.

Bezienswaardigheden Vallei van de Tempels

De Tempio di Giunone Lacinia staat op het hoogste punt van de heuvel, dichtbij de Tempio della Concordia.

Van de Tempio di Ercole zijn acht zuilen, waarvan vier met kapitelen in 1924 weer overeind gezet. Een laatste, gebroken zuil is de enige die waarschijnlijk nooit omgevallen was. Vanwege enige kenmerken, waaronder het langwerpige vloerplan, neemt men aan dat dit de oudste is van de tempels in de vallei.

De Tempio di Giove Olimpico staat op een hoog vierkant podium en wordt gekenmerkt door blinde deuren en Dorische zuilen met Ionische kapitelen en op de hoeken. Het Dorische hoofdgestel bestaat uit gladde metopen en trigliefen.

De vier nog overeind staande zuilen van de Tempio dei Dioscuri zijn zo’n beetje het symbool van de stad. Deze in de 5e eeuw voor Christus gebouwde tempel werd zwaar beschadigd toen de Carthagers de stad plunderden (406 voor Christus).

De weinige overgebleven ruïnes van de Tempel van Aesculapis staan op de rechteroever van de rivier de Akragas, dichtbij de Tombe van Terone. Deze in de 5e eeuw voor Christus gebouwde tempel is kleiner dan de andere tempels in Agrigento en ook anders van vorm. Wat ook apart is is dat hij buiten de stadsmuren stond.

De Tempio Di Vulcano (Contrada San Marco, 10) wordt zo geneomd omdat een Latijnse schrijver een Collis Vulcanius in de streek plaatste. Het is een Dorische tempel uit de 5e eeuw voor Christus. Binnen de cella bevindt zich een kleiner heiligdom. Tussen 1928 en 1929 werden de tegen de tempel aan gebouwde huizen verwijderd.

Andere bezienswaardigheden in de vallei zijn de Tomba di Terone, het Santuario di Demetra e Kore en een aantal altaars en tempels aan de noordzijde van het gebied.

Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email