Vasanello (Provincie Viterbo)

Vasanello is een stadje tussen de Tiber en de Monte Cimino heuvels. In de omtrek zijn vele kunstmatige grotten, antieke muren en tombes uit de Etruskische tijd te zien. De belangrijkste attracties zijn de Kathedraal en het Orsini Kasteel.

Alles over Vasanello (Provincie Viterbo)

Toeristen Informatie

Het adres van het gemeentehuis is Via Roma, 30 – 01030 Vasanello (tel. +39 076140891). De postcode is 01030 en het kengetal is 0761. Het stadje heeft iets meer dan vierduizend inwoners. Er is geen VVV.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Vasanello
Vasanello

Met de auto: Het stadje ligt langs de Strada Provinciale SP30. Vanuit Rome is de snelste weg de A1 tot Orte en dan de SP30. Vanuit Viterbo is het het makkelijkst de SS675 te volgen tot net vòòr Orte en dan de SP30 in zuidelijke richting te nemen.

Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde treinstation is in Vignanello, maar vanuit Rome is het het handigst eerst de trein naar Orte te nemen. Vanuit hier is er een regelmatige Cotral busverbinding naar Vasanello. Vanuit Viterbo is er een niet erg regelmatige busverbinding.

Geschiedenis

Net als de meeste stadjes in de streek heeft ook Vasanello een oude oorsprong, waarvan de vele archeologische vindplekken in de omgeving getuigen. Gedurende een groot deel van de middeleeuwen was het eigendom van de kerk en later eeuwenlang een speelbal van de verschillende adelijke families die elkaar de zeggenschap over de streek betwistten. Sinds 1949 bestaat het onder de huidige naam.

Vasanello is waarschijnlijk door de Etrusken gesticht. Men denkt dat het gebouwd is op de plek waar ooit de nederzetting Castrum Aderinum stond.

Bij Campomorto zijn nog ruïnes te zien van een oude Etruskische necropolis (rond de 6e eeuw voor Chr.).

Vanaf het moment dat de Via Amerino aangelegd werd, maakte de stad een bloeiperiode door.

Vanaf het jaar 727 was het eigendom van de kerk, die het stadje van de koning der Longobarden, Liutprando, cadeau gekregen had.

Kerken die gedurende de middeleeuwen gebouwd zijn zijn de San Salvatore Kerk, bij de bouw waarvan stenen uit de oude herenweg Via Amerina gebruikt werden en de Santa Maria Assunta Kerk.  De Santa Maria delle Grazie kerk heeft muurschilderingen van de hand van il Pastura. Op het platteland staat de San Lando Kerk.

In de 13e eeuw werd de stad veroverd door de Orsini.

Na terug gewonnen te zijn door de pauselijke troepen vond in 1375 een opstand plaats, maar die duurde niet meer dan twee jaar.

In de 16e eeuw werd het Castello Orsini gebouwd, waarbij gebruik gemaakt werd van een drie eeuwen oudere construktie.

Actereenvolgens de Tomacelli, de Colonna, de Della Rovere (die de stad van Paus Julius II als bruidsgeschenk gekregen hadden toen Nicola della Rovere met Laura Orsini in het huwelijk trad) en de Barberini-Sciarra kregen het leengoed opeenvolgend in hun beheer. De laatste familie bezat Vasanello tot het einde van de 19e eeuw.

De oorspronkelijke naam was Basanello, een verbastering van het Latijnse Bassius, met als toevoeging -anus (“toebehorend aan”).

Pas sinds 1949 is de officiële naam Vasanello.

Bezienswaardigheden

Voor een klein stadje is Vasanello vrij rijk aan toeristische attracties. De grootste trekpleisters zijn het Orsini Kasteel en de in de 11e eeuw op een oude Romeins tempel gebouwde Santa Maria Assunta Kathedraal. Andere interessante kerken zijn de San Salvatore Kerk, de San Lanno Kerk en de Madonna delle Grazie Abdij. In het Palazzo Comunale bevindt zich een Museo Civico.

Evenementen en Festivals

Er zijn geen speciale evenementen bekend.

Vasanello, Provincie Viterbo, Regio Latium, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email