Ponte Rialto Venetië

Zeg het voort
Share

Tegenwoordig zijn er vier, maar tot 1854, toen de Ponte Accademia gebouwd werd, was de Ponte Rialto de enige brug over het Canal Grande. Het is nog steeds de beroemdste van het viertal en één van de meest pittoreske en vaak gefotografeerde plekjes in Venetië. De architekt heette Antonio da Ponte. Deze had de voorkeur gekregen boven de toch iets beroemdere Michelangelo.

Weetjes Ponte Rialto Venetië

Praktische Informatie

De Ponte Rialto is moeilijk te begaan voor mensen in een rolstoel of ouders die kinderwagens voort moeten duwen, aangezien ze grotendeels uit traptreden bestaat. De brug verbindt de stadsdelen San Marco en San Polo en is gratis toegankelijk. Vaporetto: 1.

Weetjes Rialtobrug (Venetië)

Ponte Rialto Venetië

De Rialtobrug

De Ponte Rialto was ooit een pontonbrug (of schipbrug, of vlotbrug) en is in 1181 gebouwd door Niccolò Barattieri. Deze werd later vervangen door een reeks houten bruggen. Halverwege de 15de eeuw stonden er voor het eerst winkels op. In die tijd had de Ponte Rialto ook een centrale ophaalbrug.

In 1592 werd een brede boog in het midden van de brug aangelegd. De architekt was Antonio da Ponte. Venetië was toen een belangrijke zeevaartstad en het gebruik van slechts één boog werd genoodzaakt door het drukke handelsverkeer over het Canal Grande.

De Ponte Rialto wordt door maar liefst twaalfduizend houten pijlers ondersteund. De keuze voor het ontwerp van Da Ponte was verrassend aangezien hij niet eens architect was, terwijl aan beroemde artiesten als Sansovino en Michelangelo werd voorbijgegaan.

Onderaan de Rialtobrug zijn de beschermheiligen van de stad, Marcus en Theodorus, afgebeeld.

De winkels die aan weerszijden op de Ponte Rialto staan worden door een portico overkoepeld.

Aan de overkant (San Polo) van de Ponte Rialto wordt de Riga degli Orefici markt gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *