Festa del Redentore Venetië

Het  Festa del Redentore is een traditioneel festival in Venetië. Het wordt elk jaar op de nacht tussen de 3e zaterdag en zondag van de maand Juli gehouden. Het feest wordt gevierd ter herinnering aan de bouw van de Basiliek van de Allerheiligste Verlosser.

Weetjes Festa del Redentore Venetië

Het festival wordt vooral geassociëerd met het eiland Giudecca en wordt gehouden ter herinnering van de door de Senaat als dank voor het einde van de pestepidemie van 1576 opgedragen bouw van de Basilica della SS. Redentore.

Deze kerk is dus eigenlijk een grote ex-voto als dank voor het verslaan van de epidemie. Het importeren van katten uit Syrië speelde echter waarschijnlijk een grotere rol, aangezien deze de met vlooien besmette muizen die via de handelsschepen uit het oosten Venetië waren binnengekomen opaten.

Behalve de religieuze festiviteiten die plaats vinden wordt er gedurende de nacht ook vuurwerk afgestoken. Op zondag vinden er verschillende roeiwedstrijden plaats waaraan typisch Venetiaanse vaartuigen deelnemen.

Een lange votieve pontonbrug gemaakt komt in het Canale della Giudecca (dat het eiland van de rest van Venetië scheidt) te liggen om de Zattere, de promenade van de wijk  Dorsoduro, te verbinden met het eiland Giudecca en de Chiesa del Redentore, waar de Patriarch van Venetië de stad vervolgens op ceremoniële wijze zegent.

De Venetianen die het vuurwerk vanaf de Bacino San Marco gezien hebben varen vervolgens naar het Lido om de dageraad af te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *