Historische Gebouwen Venetië

Zeg het voort
Share

Venetië is een stad vol historische gebouwen. Alleen al wanneer men een boottocht over de Canal Grande maakt ziet men tientallen schitterende paleizen en oude koopmanshuizen.

Historische Gebouwen Venetië

Palazzo Ducale (Piazza San Marco)

Het Palazzo Ducale (“Dogepaleis”) staat op het beroemde Piazza San Marco. Het is één van de belangrijkste gebouwen van Venetië, aangezien het vanuit dit paleis was dat de Venetiaanse Republiek geregeerd werd. In één van de zalen wordt een hele wand in beslag genomen door de schildering “Paradijs” van Tintoretto.

Procuratie (Piazza San Marco)

Procuratie Nuove - Historische Gebouwen VenetiëDe Procuratie zijn de drie met elkaar verbonden gebouwen die het Piazza San Marco omlijsten. Ze zijn verdeeld in de Procuratie Vecchie en de Procuratie Nuove. Een gedeelte van het complex wordt tegenwoordig gebruikt als zetel van het Correr Museum.

Fondaco dei Turchi

Fondaco dei Turchi VenetiëDe Fondaco dei Turchi is een historisch gebouw aan het Canal Grande. Voordat het in handen van de stad zelf kwam deed het dienst als warenhuis voor Turkse kooplieden. Het is tegenwoordig de zetel van het Museo di Storia Naturale.

“La Fenice” Operahuis

Operahuis La Fenice VenetiëHet Gran Teatro La Fenice is een wereldberoemd operahuis in Venetië. De naam is te danken aan het feit dat het opnieuw opgebouwd werd na afgebrand te zijn. Beroemde opera’s als La Traviata en Rigoletto zagen hun premières in La Fenice.

Arsenaal

Arsenaal - Historische Gebouwen VenetiëHet Arsenaal (Italiaans: Arsenale) van Venetië bevindt in het sestiere Castello. In de hoogtijdagen van het Venetiaanse Rijk was deze in 1104 gebouwde scheepswerf één van de belangrijkste stadsdelen. Men slaagde er in die tijd in dagelijks  één schip af te leveren.

Squero di San Trovaso

De Squero di San Trovaso is de oudste en bekendste van de drie scheepswerven waar gondels gemaakt en gerepareerd worden in Venetië. Men kan vanaf de overzijde van het kanaal bekijken wat voor werk er nog uitgevoerd wordt.

Palazzo Zen ai Gesuiti (Cannaregio, 4922-4925)

Het Palazzo Zen ai Gesuiti (ook wel eenvoudigweg Palazzo Zen of Ca’ Zen genoemd) is een historisch gebouw in de wijk Cannaregio. De buitenmuur was ooit beschilderd met schilderingen van de hand van o.a. Tintoretto. Let goed op de bas-reliëfs onder het dak.

Palazzo Labia

Het Palazzo Labia is een historisch gebouw in de sestriere Cannaregio. Het paleis is vooral beroemd vanwege een door Tiepolo geschilderde fresco-cyclus in de balzaal en is tegenwoordig de zetel van de Italiaanse staatstelevisie RAI.

Palazzo Zorzi (Castello, 4907-4930)

Het Palazzo Zorzi is een historisch gebouw in de wijk Castello. Het bestaat eigenlijk uit twee gebouwen, het Palazzo Zorzi-Bon en het Palazzo Zorzi-Galeoni. Het paleis is de huidige zetel van de Venetiaanse vestiging van UNESCO.

Palazzo Corner Mocenigo (Castello, 2128-2130)

Het Palazzo Corner Mocenigo is een historisch gebouw in de wijk San Polo. Tegenwoordig is het de zetel van de Guardia di Finanza. De ontwerper van het paleis was de architekt Michele Sanmicheli.

Ca’ Dario (Dorsoduro)

Het Ca’ Dario of Palazzo Dario bevindt zich langs het Canal Grande. Het is één van de mooiste gbouwen langs het kanaal, maar is vooral bekend vanwege de vloek die erop lijkt te rusten. En omdat het volgens sommigen aan een oude hoer doet denken.

Palazzo Loredan dell’Ambasciatore (Dorsoduro, 1261)

Het Palazzo Loredan dell’Ambasciatore bevindt zich tussen het Palazzo Moro en het Casa Mainella in de wijk Dorsoduro. De “Ambassadeur” was die van Oostenrijk die er in de 19e eeuw bijna 30 jaar resideerde.

Ca’ Bernardo (San Polo 2184-95)

Het Ca’ Bernardo (of Palazzo Bernardo) is een historisch gebouw in de wijk San Polo in Venetië en wordt tot de meest interessante paleizen van de stad gerekend. Let vooral op de typische verstrengelde hoekpilaren.

Palazzo Zen ai Frari (San Polo, 2580)

Het Palazzo Zen ai Frari is een historisch gebouw in de wijk San Polo. De belangrijkste façade bevindt zich aan het Campo San Stin. Het is één van verschillende door dezelfde familie gebouwde paleizen. De Zen hebben het nog steeds in hun bezit.

Palazzo Cappello Layard Carnelutti (San Polo)

Het Palazzo Cappello Layard Carnelutti (of Ca’ Cappello Layard) is een historisch gebouw in de wijk San Polo in Venetië. Tegenwoordig doet het dienst als universiteitsgebouw.

Palazzo Zenobio (Dorsoduro, 2597)

Het Palazzo Zenobio (ook wel Ca’ Zenobio degli Armeni) is een historisch gebouw, dat tegenwoordig als jeugdherberg dienst doet. Het bevindt zich in de wijk Dorsoduro en is tegen het einde van de 17e eeuw gebouwd. Tijdens de Biennale wordt het vaak als tentoonstellingsruimte gebruikt.

Ca’ Rezzonico (Dorsoduro, 3136)

Het Ca’ Rezzonico is een 17e eeuws, in barokke stijl gebouwd paleis langs het Canal Grande van Venetië. Tegenwoordig is het de zetel van zowel het Museum van 18e Eeuwse Venetiaanse Kunst als de Pinacoteca Egidio Martini.

Palazzo Grassi (Campo San Samuele, 3231)

Het Palazzo Grassi is een gebouw aan het Canal Grande. Tegenwoordig is er een museum voor moderne en contemporaine kunst gevestigd. De monumentale trap is beschilderd met muurschilderingen die het 18e eeuwse dagelijkse leven in de stad als onderwerp hebben.

Palazzo Bernardo di Canal (San Polo, 1977-78)

Het Palazzo Bernardo di Canal bevindt zich in de wijk San Polo. Tegenwoordig is het deels privé-bezit en deels zetel van de universiteit. Het wordt ook wel Palazzo Bernardo di San Polo genoemd. Het paleis is niet voor toeristen toegankelijk.

Palazzo Zen (Santa Croce 1290)

Een van de gebouwen in Venetië die Palazzo Zen genoemd worden.

Palazzo Mocenigo (Santa Croce 1992)

Het Palazzo Mocenigo is in de 16e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een door de familie Mocenigo uitgevoerde verbouwing in de 18e eeuw. Het interieur toont nog precies hoe de adelstand in die tijd leefde. Het is nu de zetel van een aan kleding en kleden gewijd museum.

Palazzo Zon Marcello

Het Palazzo Zon Marcello wordt ook Palazzo Zon Zatta genoemd. Het is in de 14e eeuw gebouwd, maar in 18e eeuw gedeeltelijk (het deel aan de Rio di San Giovanni Laterano zijde) gerestaureerd.Om bij het paleis te komen moet men over een brede privé-brug. Het interieur word topgeluisterd met fresco’s van de hand van o.a. Bevilacqua en Cedini (Castello 2837, 6512).

Palazzo Zorzi-Liassidi

Ook wel gewoonweg Palazzo Zorzi genoemd. Dit drie verdiepingen tellende 15e eeuwse gebouw is tot hotel omgebouwd na jarenlang als universiteitsgebouw te zijn gebruikt (Castello 3405).

Palazzo Zulian

Het Palazzo Zulian wordt ook het Palazzo Zulian Priuli genoemd en bevindt zich aan het Corte Barbaro (Cannaregio 2253).

Palazzo Zustinian Contarini

Het Palazzo Zustinian Contarini VenetiëPalazzo Zustinian Contarini is een historisch gebouw in de wijk San Marco. Helaas is in de 19e eeuw een groot deel van het paleis door brand verwoest.

Palazzo Querini Stampalia

Het Palazzo Fondazione Querini Stampalia bevindt zich tussen de wijken Rialto en San Marco. Tegenwoordig is er een soort historisch museum/pinacotheek gevestigd, waar ook typisch Venetiaans antiek meubilair tentoongesteld wordt.

Scuola Grande di San Marco

De Scuola Grande di San Marco was één van de in de 13e eeuw gestichte broederschappen die de katholieke liefdadigheid beleden. Deze lekenorganisaties speelden een belangrijke rol in zowel het politieke als het religieuze en sociale leven van die tijd. Teggenwoordig bedoelt men het gebouw waarin de orde gehuisvestigd was wanneer men het over de Scuola di San Marco heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *