Ca d’Oro Venetië

Het Ca’ d’Oro (“Gouden Huis”) is één van de beroemdste palazzi langs het Canal Grande in Venetië. Het in laat-Gothische stijl gebouwde paleis heet in werkelijkheid Palazzo Santa Sofia. Het heeft zijn bijnaam te danken aan de vergulde versieringen die vroeger het exterieur verlevendigden. Van die kleur is niet zoveel overgebleven, maar de naam is wel blijven hangen. Tegenwoordig is het de zetel van de Galleria G. Franchetti.

Weetjes Ca d’Oro Venetië

Ca d'Oro Venetie

Ca d’Oro (het gebouw links is het Palazzo Giusti)

De invloedrijke en welstaande Contarini familie gaf de opdracht tot de bouw van het Ca’ d’Oro. Giovanni en Bartolomeo Bon waren de architekten. Om de macht van de Contarini familie aan te geven volstaat het te weten dat ze tussen de 11e en de 17e eeuw 8 verschillende Dogen hun naam droegen.

De bouw duurde van 1421 tot 1436.

De façade van het gebouw wordt, net als andere in dezelfde periode opgetrokken palazzi, door een aantal oriëntaalse elementen (o.a. de pinakels) gekenmerkt. Het is versierd met beeldhouwwerken, filigraan metaalwerk en stukken marmer. Oorspronkelijk waren de vrschillende elementen van het paleis vermiljoen en ultramarijn geverfd.

In 1894 kocht Baron Giorgio Franchetti het palazzo. Hij liet een aantal niet erg smaakvolle veranderingen van voorgaande eigenaars ongedaan maken. Ook liet hij de door Bartolomeo Bon vervaardigde waterput terug plaatsen op de binnenplaats.

In 1916 liet hij het gebouw, inclusief een indrukwekkende verzameling kunstwerken, na aan de Italiaanse Staat. Tegenwoordig is het Ca’ d’Oro omgebouwd tot museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *