Campanile San Marco Venetië

Zeg het voort
Share

De klokkentoren (campanile) van de Basilica di San Marco is één van de meest in het oog springende punten van Venetië. Ze staat op een hoek van het Piazza San Marco, dichtbij de voorkant van de Basilica di San Marco zelf. Door de Venezianen zelf wordt ze aangeduid met de benaming “De Huisbaas” (Il Padrone di Casa).

Weetjes Campanile San Marco Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Campanile di San Marco is (tel. +39 0412708311). Waterbus: 1, 41, 51, 82 (San Zaccaria of Vallarasso). Openingstijden: November tot Pasen: 09.30 tot 15.45. De rest van het jaar gaat hij om 09.00 uur open en om 19.00 uur dicht, behalve in Juli, Augustus en September, wanneer hij om 21.00 uur pas dicht gaat. Toegangsprijs: 8 Euro.

Weetjes

Campanile San Marco Venetië

Campanile San marco

Het verschil tussen een gewone klokkentoren en een campanile is dat de tweede wel naast een kerk staat, maar er geen geïntegreerd deel van uitmaakt.

De toren is bijna 100 meter hoog. De helft hiervan wordt in beslag genomen door een 12 meter brede bakstenen zuil waarop de belfort (met 5 klokken) rust. Onderaan de klokkentoren staat de Loggetta del Sansovino.

Hierbovenop bevindt zich weer een blok waarop afwisselend leeuwen (symbool van Sint-Marcus) en de vrouwelijke verbeelding van Venetie (la Giustizia, oftewel de Gerechtigheid) afgebeeld zijn.

De bouw van de eerste versie van de campanile was voltooid in 1514. De huidige klokkentoren is een reconstructie uit 1912. Deze was noodzakelijk omdat in 1902 de oorspronkelijke toren ingestort was.

In de tijden van de Venetiaanse Republiek liet men veroordeelden soms in een kooi uit de campanile bungelen.

In Las Vegas is het Hotel Venetian een replica van het San Marco Plein, inclusief een tientallen meters hoge Campanile.

Venezia - Campanile San Marco - TopHet dak is piramidevormig en heeft een windwijzer in de vorm van de Aartsengel Gabriël.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *