Palazzo Labia Venetië

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Labia is een historisch gebouw in de sestriere Cannaregio in Venetië. Het paleis is vooral beroemd vanwege een door Tiepolo geschilderde fresco-cyclus in de balzaal en is tegenwoordig de zetel van de Italiaanse staatstelevisie RAI.

Weetjes Palazzo Labia Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Labia is Cannaregio, Campo San Geremia, 275 (tel. +39 0415242812 of 0415240782). Vaporetto: Guglie (lijn 4.1, 4.2, 5.1, 5.2). Openingstijden: Woensdag, donderdag, vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur, op telefonische afspraak (+39 041781277). Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Labia Venetië

Palazzo Labia

Het Palazzo Labia is tussen 1730 en 1740 ontworpen voor de Spaanse Labia familie. Het is één van de grootste gebouwen aan de oever van het Canal Grande. De architekt was Andrea Cominelli.

Het paleis heeft drie façades, waarvan er één eveneens ontworpen is door Massari. De andere twee kijken uit over het Canal Grande en over de Rio di Cannaregio.

Vergeleken met de zeker voor Venetiaanse begrippen sobere buitenkant is het interieur weelderig versierd.

De grote balzaal, het centrale punt van het paleis, is rond het jaar 1746 ontworpen door Giorgio Massari. De fresco-cyclus, één van de hoogtepunten uit het oeuvre van Tiepolo, is in dezelfde periode geschilderd.

Latere eigenaars onderhielden het gebouw (inclusief de fresco’s) slecht en langzaam raakte het in verval. Het was pas toen het in bezit van de RAI kwam dat het volledig gerestaureerd werd (1964).

Bezienswaardigheden Palazzo Labia

De muurschildering “Ontmoeting van Antonio en Cleopatra”. Tiepolo werkte voor zijn cyclus samen met Girolamo Mangozzi Colonna.

Tiepolo - Palazzo Labia Venetië“De Feestmaaltijd tijdens welke Cleopatra een Parel Smelt om de Rijkdom van Egypte te Tonen”. Tiepolo maakte gebruik van trompe l’oeil motieven en de aanwezigen bij het banket lijken vanaf de beschiderde ramen naar beneden te kijken. De bedienden van de Labia familie dienden ook als modellen voor deze figuren.

Cannaregio, Campo San Geremia, 275 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *