Palazzo Querini Stampalia Venetië

Het Palazzo Fondazione Querini Stampalia bevindt zich tussen de wijken Rialto en San Marco in Venetië. Tegenwoordig is er een soort historisch museum/pinacotheek gevestigd, waar ook typisch Venetiaans antiek meubilair tentoongesteld wordt.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Fondazione Querini Stampalia is Santa Maria Formosa, 5252 – 30122 Venetië (tel. +39 0412711411). Vaporetto: . Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur. Maandag gesloten. Toegangsprijs: 6 Euro (korting: 4 Euro).

Weetjes

Venezia - Palazzo Querini Stampalia (façade)

Façade

Het Palazzo Fondazione Querini Stampalia is in de 16e eeuw gebouwd. Net als de meeste paleizen die in die tijd opgetrokken werden had men vooral de bedoeling door de grootsheid ervan de macht van de familie zelf te tonen. De Stichting bestaat echter pas sinds 1969 en is opgericht naar de wens van de laatste telg van deze familie, graaf Giovanni Querini Stampalia.

Alle bezittingen van de familie, inclusief de archieven zijn intakt in het paleis achtergebleven en kunnen voor academische doeleinden bekeken worden.

De eerste uitbreiding van het palazzo vond plaats onder Niccolò Querini (1513-1514) en tegen het midden van de 17e eeuw werd er een belendend paleis aan toegevoegd. Later veranderingen tegen het einde van de 19e eeuw omvatten o.a. de toevoeging van een 3e verdieping.

Tegenwoordig is er een Gemeentebibliotheek gevestigd, samen met een historisch museum.

In de 60’er jaren van de vorige eeuw werden de tuin en de begane grond van het paleis door Carlo Scarpa gerestaureerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *