Palazzo Zen ai Frari Venetië

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Zen ai Frari is een historisch gebouw in de wijk San Polo in Venetië. De belangrijkst façade bevindt zich aan het Campo San Stin. Het is één van verschillende door dezelfde familie gebouwde paleizen. De Zen hebben het nog steeds in hun bezit.

Weetejs Palazzo Zen ai Frari Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Zen ai Frari is San Polo 2580 – Venetië (tel. onbekend). Vaporetto: Ca’ Rezzonico (lijn 1). Veerboot: Oranje lijn. Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis is privé-bezit en kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Geschiedenis Palazzo Zen ai Frari

Het Ca’ Zen, zoals het Palazzo Zen ai Frari ook wel genoemd wordt, is in de 15e eeuw gebouwd. Het is nog steeds de residentie van de oorspronkelijke bezitters, de in de tijd van de Republiek uiterst rijke en invloedrijke familie Zen. (Een deel van het gebouw is nu de zetel van een administratieve afdeling van de Regio Veneto.)

Het huidige gebouw is het resultaat van een in de 16e eeuw doorgevoerde verbouwing door Baldassarre Longhena. De oorspronkelijke construktie werd gekenmerkt door een Gothische stijl.

Het L-vormige gebouw bestaat uit een begane grond met twee belverdiepingen.

De façade wordt gekenmerkt door de mooie in Renaissance-stijl gemaakte toegangspoort. De twee belverdiepingen hebben elk een quadroforo met een balkon aan werszijden. Aan elke kant zijn twee monoforen, eveneens met balkon, te zien.

Op het dak staan twee keline obelisken, symbolen van de marine.

De tweede belverdieping werd in 1765 door Jacopo Guarana versierd. Later voegde Sebastiano Santi meerdere ornamenten toe.

In de tuin links van het gebouw staat een fontein die nog uit de Gothische tijd stamt. Deze wordt afgeloten door een hek waarop het wapenschild van de familie Zen te zien is.

Het Palazzo Zen ai Gesuiti is door dezelfde familie gebouwd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *