Palazzo Zen ai Gesuiti Venetië

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Zen ai Gesuiti (ook wel eenvoudigweg Palazzo Zen of Ca’ Zen genoemd) is een historisch gebouw in de wijk Cannaregio in Venetië. De buitenmuur was ooit beschilderd met schilderingen van de hand van o.a. Tintoretto. Let goed op de bas-reliëfs onder het dak.

Weetjes Palazzo Zen ai Gesuiti Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Zen ai Gesuiti is Fondamenta Santa Catarina, Cannaregio 4922, 4925 – Venetië. Vaporetto: Ca d’Oro (lijn 1). Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis kan enkel aan de buitenkant bezichtigd worden.

Weetjes Palazzo Zen ai Gesuiti

Palazzo Zen ai Gesuiti Venetie

Het Palazzo Zen geschilderd door Canaletto. Het is het gebouw aan de linkerzijde.

Het Palazzo Zen ai Gesuiti is ontworpen en gebouwd door de edelman Francesco Zen die hierbij de hulp kreeeg van Sebastiano Serlio. Zen stierf een jaar nadat men in 1537 met de bouw begonnen was en hierna werd de construktie door zijn nabestaanden voltooid.

Zoals goed te zien is aan de façade aan de Fondamenta Zen-zijde is het gebouw in drie delen verdeeld. Het middelste deel met twee poorten en balkons is iets prominenter dan de twee vleugels.

Voorheen stonden er vier Gotische gebouwen op de plek wat ook aangetoond wordt door de drie kleine binnenplaatsen waarover het beschikt.

Van de externe muurschilderingen (van o.a. Tintoretto) die vroeger de westelijke en oostelijke façades sierden is weinig overgebleven. Een aantal van de interne versieringen binnen het gebouw, dat tegenwoordig in appartementen verdeeld is, is wel bewaard gebleven.

Onder het dak zijn een aantal bas-reliëfs te zien die deels bestaan uit groteske figuren, maar ook deels uit motieven (kamelen, palmbomen) die de banden van de Republiek met het Nabije Oosten tonen.

Fondamenta Santa Catarina, Cannaregio 4922, 4925 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *