Palazzo Zenobio Venetië

Zeg het voort
Share

Het Palazzo Zenobio (ook wel Ca’ Zenobio degli Armeni) is een historisch gebouw in Venetië. Het bevindt zich in de wijk Dorsoduro en wordt tegenwoordig gebruikt als jeugdherberg. Het is tegen het einde van de 17e eeuw gebouwd. Tijdens de Biennale wordt het vaak als tentoonstellingsruimte gebruikt.

Weetjes Palazzo Zenobio Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Zenobio is Fondamenta del Soccorso, Dorsoduro 2597 – 30123  Venetië (tel. +39 0415228770). Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur. Maandag gesloten.

Weetjes Palazzo Zenobio

Palazzo Zenobio Venetië

Palazzo Zenobio

Het Palazzo Zenobio is tussen 1690 en 1700 ontworpen en gebouwd door de architekt Antonio Gaspari. Opdrachtgever was de Zenobia familie uit Verona, die in 1647 (na betaling van een grote som geld) tot de adelstand was verheven en in 1664 een Gothisch Paleis van de Morosoni familie gekocht had.

Gaspari liet een deel van de oorspronkelijke portego intakt.  (Een portega is een ruimte die de poort aan de oever verbond met de poort aan de landzijde in Venetiaanse paleizen uit de tijd van de Republiek.) Hij voegde hierna een serliana toe om deze te scheiden van de nieuwe, twee verdiepingen hoge balzaal. Boven de serliana was de ruimte voor het orkest..

Achter de eerste kamers aan weerszijden van de balzaal bevinden zich twee binnenplaatsjes. De balzaal zelf bevindt zich achter het centrale balkon van de façade.

Tegenwoordig doet het Palazzo Zenobio deels dienst als hostel. Ook wordt het tijdens de Biennale vaak gebruikt voor exposities.

Bezienswaardigheden Palazzo Zenobio

  •  Louis Dorigny schilderde de trompe-l’oeil plafondschilderingd die “Aurora en de Koets van Apollo” verbeeldt.
  • De “Allegorie van Voorzichtigheid en Kracht” op het plafond van de portego is eveneens door Dorigny geschilderd.
  • Andere artiesten die fresco’s in het paleis geschilderd hebben zijn o.a. Luca Carlevariis en Lazzarini.
  • De tuin achter het paleis, waar vroeger de bibliotheek gevestigd was, beschikt nog over de originel barokke versieringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *