Scuola Grande di San Marco Venetië

Zeg het voort
Share

De Scuola Grande di San Marco in Venetië was één van de in de 13e eeuw gestichte broederschappen die de katholieke liefdadigheid beleden. Deze lekenorganisaties speelden een belangrijke rol in zowel het politieke als het religieuze en sociale leven van die tijd. Teggenwoordig bedoelt men het gebouw waarin de orde gehuisvestigd was wanneer men het over de Scuola di San Marco heeft.

Weetjes Scuola Grande di San Marco Venetië

Adres Scuola Grande di San Marco

Het adres van de Scuola Grande di San Marco is Rio dei Mendicanti, 6776 – 30122, Venetië (tel. +39 0415298711).

Weetjes Scuola di San Marco

De Scuola di San Marco is in 1260 gesticht. Oorspronkelijk was ze gehuisvestigd in een Gothisch gebouw dat echter in de 15e eeuw door brand verwoest werd. De huidige versie van het palazzo staat op één van de grootste pleinen van Venetië, het Campo San Giovanni e Paolo. Het is in 1488 ontworpen door Pietro Lombardi, die voor de tweede helft van de façade hulp zou krijgen van zijn aartsrivaal Mauro Codussi.

Tot 1808 was de Scuola di San Marco het hoofdkwartier van de broederschap, waarna het door Napoleon, die gedurende zijn overheersing alle broederschappen verbood, als militair ziekenhuis gebruikt werd. Van het oorspronkelijke interieur is dan ook niet veel overgebleven.

Net als vele gebouwen in Venetië wordt het hoofdzakelijk in een Renaissance stijl ontworpen gebouw opgesierd door typisch Byzantijnse details als de bogen en de verschillende nissen.

Toen men eeuwen later bladgouden versieringen aantrof op delen van de façade realizeerde men zich pas hoe veel geld men uitgegeven had voor de bouw van de Scuola di San Marco.

De façade is verdeeld in twee secties, met twee ingangen. Het rechterportaal is versierd met reliëfs met gebeurtenissen uit het leven van Sint Markus, die gemaakt zijn door Tullio Lombardi, de zoon van de architekt zelf. Hoewel Codussi gevraagd werd het bovenste deel van de façade te onwerpen, bleven de Lombardi’s allerhande ornamenten bijdragen, waardoor het evenwicht tussen het onderste en het bovenste gedeelte niet verstoord werd.

Tussen 2000 en 2004 werd de Scuola di San Marco grondig gerestaureerd. Tegenwoordig doet het dienst als ziekenhuis (Ospedale Civile).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *