Squero di San Trovaso Venetië

De Squero di San Trovaso is de oudste en bekendste van de drie scheepswerven waar gondels gemaakt en gerepareerd worden in Venetië. Men kan vanaf de overzijde van het kanaal bekijken wat voor werk er nog uitgevoerd wordt.

Weetjes Squero di San Trovaso Venetië

Adres en Openingstijden

De Squero di San Trovaso ligt langs de Rio San Trovaso. Het is niet mogelijk de werf te bezoeken en dus kan men enkel van de overkant van dit kanaal proberen een idee van de werkzaamheden te krijgen.

Geschiedenis

De Squero di San Trovaso bevindt zich naast de San Trovaso Kerk (dichtbij de Ponte dell’Accademia) en bestaat sinds de 17e eeuw. Oorspronkelijk kwamen de arbeiders die er werkten uit de streek rond Cadore, in de Dolomieten. Het is hierdoor dat het gebouw waar gewerkt wordt er enigszins als een berghut uitziet.

Tegenwoordig wordt de werf vrijwel enkel nog voor reparaties gebruikt en komt het nog maar zelden voor dat er nieuwe boten vervaardigd worden.

Volgens de traditie worden bij het maken van een gondel maar liefst acht verschillende houtsoorten gebruikt en zijn er precies 280 delen voor nodig. Een gondel is normaal ongeveer 11 meter lang en weegt 600 kilo.

Tegenwoordig varen er nog maar zo’n 350 gondels door de stad, dus erg veel werk is er niet meer voor de squerarioli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *