Kerken Venetië

Zeg het voort
Share

De beroemdste kerk van Venetië is de San Marco Kathedraal. Voor veel bezoekers is dit ook de eerste kerk die ze in de stad zullen zien. Buiten deze Duomo zijn er nog vele andere mooie kerken, die vaak opgesierd worden door schilderijen van lokale meesters als Tintoretto en Titiaan.

Kerken Venetië

San Marco Kathedraal

San Marco Kathedraal - Top 10 Bezienswaardigheden VenetieDe Basiliek van San Marco ligt op het plein van dezelfde naam en is een uitstekend voorbeeld van Byzantijnse architectuur. Het ligt naast het Palazzo Ducale en was oorspronkelijk enkel een kapel van de Venetiaanse heersers. Het is tegenwoordig (sinds 1807) de zetel van de aartsvader van Venetië. De bijnaam “Gouden Kerk” dankt de San Marco aan haar weelderige ontwerp, die haar ook tot het symbool van de Venetiaanse macht en welstand maakte.

Santa Maria della Salute Basiliek

Santa Maria della Salute Kerk VenetieDe Santa Maria della Salute Kerk is één van de bekendste kerken in Venetië, wat niet in het minst te wijten is aan de schitterende ligging aan de oever van het Canal Grande. In de sacristie zijn maar liefst 12 werken van Titiaan te zien, waaronder een “David en Goliath”, een zelfportret in de vorm van “Sint Mattheüs” en zijn oudste bekende werk, “Sint Markus op de Troon”.

Santa Maria Formosa Kerk

Santa Maria Formosa Kerk VenetieDe Santa Maria Formosa Kerk is één van de acht kerken in Venetië die in de 7e eeuw door Sint-Magnus van Oderzo gesticht zijn. De kerk bevindt zich in het sestiere Castello. De façade is ontworpen in opdracht van de familie Cappello om een zeekapitein uit het geslacht te herdenken.

Santissimo Redentore Kerk

Santissimo Redentore Ker VenetieDe Santissimo Redentore Kerk hoort tot de bekendste en belangrijkste kerken van de stad. Ze is door Andrea Palladio ontworpen en wordt tot de mooiste Renaissance kerken gerekend. Elk jaar op de derde zondag van Juli vindt er een traditioneel volksfeest plaats, dat Festa del Redentore heet.

Madonna dell’Orto Kerk

Madonna dell'Orto Kerk - Kerken VenetiëDe Madonna dell’Orto Kerk bevindt zich in de Cannaregio wijk in Venetië. Het was de favoriete kerk van de schilder Tintoretto, die hier ook, met zijn familie , begraven ligt. De schilder was ook verantwoordelijk voor de meeste kunstwerken in de kerk.

San Zaccaria Kerk

Van Dyck San Zaccaria Kerk - Kerken VenetiëDe San Zaccaria Kerk (Chiesa di San Zaccaria) bevindt zich op het Campo di San Zaccaria in de wijk Castello en wordt als één van de belangrijkste Renaissance kerken van Italië gezien. He tinterieur van de kerk wordt opgeluisterd door schilderijen van beroemde meesters als Van Dyck en Tintoretto.

Santi Giovanni en Paolo Kerk

Grafmonument - Santi Giovanni en Paolo - Kerken VenetiëDe Santi Giovanni en Paolo Kerk staat op het plein van dezelfde naam. De kerk wordt ook vaak San Zanipolo genoemd en omdat er erg veel beroemde mensen begraven zijn heeft ze de bijnaam “Pantheon van Venetië” gekregen. De schitterende façade kijkt uit op het standbeeld van Bartolomeo Colleoni op zijn paard.

Santa Maria Gloriosa dei Frari Kerk

Santa Maria Gloriosa dei Frari Kerk VenetieDe Santa Maria Gloriosa dei Frari Kerk is een van de belangrijkste kerken van de stad. De kerk staat midden in het San Polo distrikt en heeft een lengte van meer dan 100 meter. De bouwstijl is Venetiaans Gotisch.

San Polo Kerk

San Polo Kerk VenetieDe San Polo Kerk staat in de gelijknamige sestiere. De kerk is in de 9e eeuw opgetrokken, maar in d eloop der eeuwen verschillende keren verbouwd. Er zijn kunstwerken te zien van de hand van Veronese, Tintoretto en vader en zoon Tiepolo. Het portaal is van de hand van Bartolomeo Bon.

Santo Stefano Kerk

Santo Stefano Kerk VenetieDe Santo Stefano Kerk is tegen het einde van de 13e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing die in de 15e eeuw plaats vond. Onder andere de 66 meter hoge, hellende klokkentoren en het mooie hoofdportaal stammen uit deze periode. De kerk wordt bij de beste voorbeelden van de Gotisch-Venetiaanse bouwstijl gerekend.

San Sebastiano Kerk

San Sebastiano - Kerken VenetieDe San Sebastiano Kerk bevindt zich in de sestiere Dorsoduro. Hoewel de façade redelijk sober hoort het interieur tot de best versierde van de stad, dankzij de in verschillende fases vervaardigde schilderijen van de hand van Paolo Veronese. Het stoffelijk overschot van deze schilder bevindt zich ook in de kerk.

San Pietro di Castello Basiliek

San Pietro di Castello Kerk VenetieDe San Pietro di Castello Kerk staat aan de oostkant van stad op het eiland dat oorspronkelijk Olivolo heette, maar nu bekend staat als Castello. Het is één van de oudste kerken van de stad en deed tot 1807 dienst als kathedraal van Venetië. De 17e eeuwse voorgevel is gebaseerd op een ouder ontwerp van de hand van Palladio.

San Trovaso Kerk

San Trovaso Kerk VenetieDe San Trovaso Kerk heeft de unieke eigenschap dat ze twee vrijwel identieke voorgevels heeft. De belangrijkste attractie van de kerk is de Santissimo Sacramento Kapel, waar onder andere een schilderij van de hand van Tintoretto te zien is.

Santa Maria del Giglio Kerk

Santa Maria del Giglio Kerk VenetieDe Santa Maria del Giglio Kerk in de wijk San Marco is vooral bekend vanwege de door Giuseppe Sardi ontworpen façade. Andere trekpleisters zijn een schilderij van de hand van Tintoretto en de enige Peter Paul Rubens die in Venetië te zien is.

Santa Maria del Rosario Kerk

Santa Maria del Rosario - Kerken VenetieDe Santa Maria del Rosario Kerk wordt ook wel de Chiesa dei Gesuati genoemd. Dankzij de pittoreske ligging is het een van de bekendste kerken van de stad. De grootste trekpleister wordt gevormd door het door Tiepolo beschilderde plafond.

Santi Apostoli Kerk

Santi Apostoli Kerk VenetieDe Chiesa dei Santi Apostoli is een kerk in de sestiere Cannaregio. De huidige versie van de kerk is in de 16e eeuw gebouwd. De belangrijkste trekpleister van deze kerk is de Cappella Corner, waar een aantal grafmonumenten van deze invloedrijke Venetiaanse familie te zien zijn.

San Rocco Kerk

De San Rocco Kerk staat naast de Scuola Grande di San Rocco. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd, maar later zijn zowel het interieur als de voorgevel flink veranderd. Er zijn verschillende kunstwerken van beroemde meesters als Tintoretto in de kerk te bewonderen.

San Stae Kerk

San Stae Kerk VenetieDe San Stae Kerk in de sestiere Santa Croce is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd. De huidige aanblik van de kerk, die op een uiterst pittreske plek langs het Canal Grande staat, is te danken aan een 17e eeuwse verbouwing. De belangrijkste kunstwerken zijn in het presbiterium te zien.

Oratorio dei Crocifissi

Oratorio dei Crociferi - Kerken VenetieHet Oratorio dei Crociferi is een in de 12e eeuw gebouwde voormalige kerk, waar een hostel voor pelgrims aan bevestigd was. De belangrijkste bezienswaardigheid in het gebouw is de schilderijencyclus van de hand van Palma il Giovane, die de geschiedenis van de orde der Crociferi belicht.

Sant’Alvise Kerk

De Sant’Alvise Kerk bevindt zich dichtbij de Santa Maria dell’Orto Kerk in de wijk Cannaregio. Hoogtepunten zijn de trompe l’oeil schildering op het plafond en de drie schilderijen van de hand van Giambattista Tiepolo. Ook het koor waar de nonnen van het bijbehorende klooster zaten is een trekpleister.

Santa Maria di Nazareth Kerk Venetië

Santa Maria di Nazareth Kerk VenetieDe Santa Maria di Nazareth Kerk in de sestiere Cannaregio wordt ook wel Chiesa degli Scalzi genoemd. De kerk wordt opgeluisterd door schilderijen van onder andere Tiepolo en Morlaiter en wordt verder opgeluisterd door overdadige versieringen. Baldassarre Longhena was de architect.

San Pantalon Kerk

San Pantalon Kerk VenetieDe San Pantalon Kerk staat in de wijk Dorsoduro. In deze oorspronkelijk in de 9e eeuw opgetrokken, maar ettelijke keren radicaal verbouwde, kerk heeft Gian Antonio Fumani op het plafond het grootste op doek geschilderde schilderij ter wereld vervaardigd.

San Marziale Kerk

San Marziale Kerk VenetiëDe San Marziale Kerk bevindt zich in de sestiere Cannaregio. De grootste trekpleisters in deze in de 12e eeuw gebouwde kerk zijn een in de 13e eeuw op de oever ervoor aangespoeld Mariabeeldje en de plafondschilderingen van de hand van Sebastiano Ricci.

San Nicolò Kerk

San Nicolò Kerk VenetieDe San Nicolò Kerk bevindt zich op het beroemde eiland Lido. De grootste trekpleisters van deze in de 11e eeuw gebouwde kerk zijn schilderijen van zowel Palma il Vecchio als Palma il Giovane. Andere bezienswaardigheden zijn het vloermozaïek en de mooie façade.

Meer kerken Venetië

San Zulian Kerk | San Giacomo di Rialto KerkSanta Maria Mater Domini Kerk | Santa Maria del Carmelo Kerk | Santa Maria della Fava Kerk | Santa Maria dei Derelitti Kerk | San Salvador Kerk | San Lio Kerk | San Nicolò dei Mendicoli Kerk | San Nicola da Tolentino Kerk | San Vidal Kerk | San Samuele Kerk | San Lazzaro dei Mendicanti | San Giovanni in Bragora Kerk