Madonna dell’Orto Kerk Venetië

De Madonna dell’Orto Kerk bevindt zich in de Cannaregio wijk in Venetië. Het was de favoriete kerk van de schilder Tintoretto, die hier ook, met zijn familie , begraven ligt. De schilder was ook verantwoordelijk voor de meeste kunstwerken in de kerk.

Weetjes Madonna dell’Orto Kerk Venetië

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Madonna dell’Orto Kerk is Campo della Madonna dell’Orto 3520 – Venetië (tel. +39 041 719933). Vaporetto: Madonna dell’Orto. Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 3 Euro. Gratis met Chorus Pass.

Geschiedenis

Santa Maria dell'Orto Kerk Venetië

Cima da Conegliano – Johannes de Doper tussen de Heiligen Petrus, Marcus, Hiëronymus en Paulus

De Madonna dell’Orto Kerk is in het midden van de 14e eeuw gebouwd in opdracht van de orde der Humiliati, die tussen de 12e en de 16e eeuw invloedrijk was in Noord-Italië.

De architekt was Tiberio da Parma en de kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint Christopher, de patroonheilige van reizigers.

Toen in de 15e eeuw een wonderbaarlijk beeldje van Maria werd gevonden in een nabijgelegen boomgaard (orto, in het Italiaans) werd de naam veranderd.

De kerk moest al in 1399 gerestaureerd worden.

Toem de orde verboden werd (midden van de 15e eeuw) kwam de kerk eerst in handen van de Reguliere Kanunniken van San Giorgio, die op hun beurt verboden werden waarna de Cisterciënzers de leiding over de Madonna dell’Orto kregen (1669).

Meerdere restauraties volgden in de loop der jaren en na de éénwording van Italië kwam de kerk in handen van de Italiaanse staat.

Bezienswaardigheden Madonna dell’Orto

  • De elegante bakstenen façade wordt gekenmerkt door een groot roosvenster boven de ingang en twee grote spitsboogvensters met polifora’s aan de zijkanten.
  • Op het bovenste gedeelte van de zijkanten van de façade staan standbeelden van de 12 Apostelen, zes aan elke kant.
  • Boven het portaal staan ook drie standbeelden, die Sint Christopher, de Madonna en de Aartsengel Gabriël voorstellen. Deze zijn gemaakt door Nicolò di Giovanni Fiorentino en Antonio Rizzo.
  • In nog eens vijf nissen staan standbeelden die verschillende deugden verbeelden. Deze stonden eerst in de Santo Stefano Kerk, die in de 18e eeuw met de grond gelijk gemaakt werd.
  • De klokkentoren met de koepel is in 1503 afgemaakt.
  • Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd door een aantal schilderijen van de hand van Tintoretto, waaronder “Het Laatste Oordeel” (1530) en de “Aanbidding van het Gouden Kalf” uit hetzelfde jaar.
  • Cima da Conegliano schilderde “Johannes de Doper tussen de Heiligen Petrus, Marcus, Hiëronymus en Paulus” (zie foto).

Campo della Madonna dell’Orto 3520 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *