Scheepvaartmuseum Venetië

Zeg het voort
Share

Het Historische Scheepvaartmuseum (Museo Storico Navale) van Venetië bevindt zich in de sestriere Castello en toont de geschiedenis van deze vroegere zeevaartgrootmacht verspreid. De enorme tentoonstelling neemt maar liefst 42 zalen in beslag. Uiteraard is er een prominente plek voor de gondels.

Weetjes Scheepvaartmuseum Venetië

Adres, Entréeprijs en Openingstijden

Het adres van het Museo Storico Navale is Riva San Biagio 2148 (tel: +39 0412441399). Vaporetto: Arsenale. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 08.30 tot 13.30. Op zaterdag sluit men al om 13.00 uur. Zondag gesloten. Toegangsprijs: 1,55 Euro. In het toegangsbewijs is een bezoek aan de Padiglione delle Navi inbegrepen.

Geschiedenis Scheepvaartmuseum Venetië

Het is pas sinds 1958 dat het museum, dat tot de best in zijn soort gerekend wordt, in deze voormalige graanschuur gehuisvestigd is. De geschiedenis van het museum begint in 1815 toen de toenmalige Oostenrijkse heersers over de stad besloten een verzameling aan te leggen van de historische schipsmodellen die in het Arsenaal gebouwd waren. Al snel werden andere objecten toegevoegd, waaronder een model van de ceremoniële boot van de Doge.

  • De twee enorme ankers naast de ingang zijn in de eerste wereldoorlog op de Oostenrijkers buitgemaakt.
  • In de zaal met torpedo’s op de begane grond is er een lage snelheidstorpedo die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd en handmatig door duikers bestuurd werd.
  • Er is aan Angelo Erno gewijde zaal. Deze 18e eeuwse admiraal probeerde het Arsenale en daarmee de Venetiaanse zeemacht in ere te herstellen.
  • Ook Francesco Morosini, die in de 17e eeuw beroemd was omdat hij de Turken uit de Peloponneseus verdreef, maar ook omdat hij in 1687 het Parthenon in Athene liet bombarderen en grote schade aan dit beroemde monument aanrichtte.
  • In 1571 versloeg de “Heilige Vloot”, waartoe ook de Venetiaanse marine hoorde, hun Turkse rivalen bij de Slag van Lepanto. Aan deze zeeslag is een hele zaal gewijd.
  • De al genoemde ceremoniële boot van de Doge, de Bucintoro, neemt een hele zaal van het museum in beslag. De boot werd enkel gebruikt op Hemelvaartsdag, wanneer de Doge in ring in het water wierp als symbool van de éénheid tussen zijn stad en de zee.
  • Op de derde verdieping gaat de aandacht uit naar de niet-militaire boten, waaronder natuurlijk ook de gondel. Een van de gondels die bezichtigd kunnen worden was eigendom van Peggy Guggenheim, die het vaartuig na haar dood aan het museum naliet.
  • Op de vierde verdieping is naast een aantal Zweedse boten een grote collectie zeeschelpen te zien, waarvan er sommige buitengewoon grote afmetingen hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *