Top 10 Bezienswaardigheden Venetië

Venetië is één van de schilderachtigste steden ter wereld, waar de kleurrijke taferelen elkaar in snel tempo afwisselen. Exotische pleinen,  kerktorens en koepels, prachtige paleizen en natuurlijk overal water. En er is ook nog eens nergens een auto te zien!

Top 10 Bezienswaardigheden Venetië

1. Canal Grande

Canal Grande - Top 10 Bezienswaardigheden VenetieHet 3,8 kilometer lange Canal Grande kan gezien worden als de hoofdstraat van Venetië en het is de toerist dan ook zeker aan te raden een boottocht langs dit kanaal maken. De verscheidenheid aan schitterende palazzi langs het kanaal is overweldigend.

2. San Marco Kathedraal

San Marco Kathedraal - Top 10 Bezienswaardigheden VenetieDe San Marco Kathedraal staat op het plein van dezelfde naam en is een uitstekend voorbeeld van Byzantijnse architectuur. Het ligt naast het Palazzo Ducale en was oorspronkelijk enkel een kapel van de Venetiaanse heersers. Het is tegenwoordig (sinds 1807) de zetel van de aartsvader van Venetië. De bijnaam “Gouden Kerk” dankt de San Marco aan haar weelderige ontwerp, die haar ook tot het symbool van de Venetiaanse macht en welstand maakte.

3. San Marco Plein

Piazza San Marco VenetieHet Piazza San Marco was volgens niemand minder dan Napoleon de “ontvangstkamer van Europa”.  Behalve de bovengenoemde kathedraal staan er nog een aantal beroemde gebouwen en paleizen langs het plein. De toeristen strijden hier met de duiven om een plekje en de cafées schenken niet de geodkoopste cappuccino’s van de stad. Dit mag men echter ook niet verwachten, wanneer men door zoveel pracht omringd wordt.

4. Zattere

Santissimo Redentore Ker VenetieNet als in de rest van Italië wordt er ook in Venetië geflaneerd. De Zattere is de naam van de promenade waar dit gebeurt. De straat ligt in de sestriere Dorsoduro en is een stuk rustiger dan de meeste, drukker bezochte delen van de stad. Deze vroegere kade ligt langs het Giudecca Kanaal en wordt gekenmerkt door mooie uitzichten over het water en sfeervolle eetgelegenheden.  Taking a passeggiata on the Zattere. De Redentore Kerk aan de overzijde van het kanaal zorgt voor extra sfeer.

5. Ca d’Oro

Het Ca’ d’Oro (“Gouden Huis”) is één van de beroemdste palazzi langs het Canal Grande. Het in laat-Gothische stijl gebouwde paleis heet in werkelijkheid Palazzo Santa Sofia. Het heeft zijn bijnaam te danken aan de vergulde versieringen die vroeger het exterieur verlevendigden. Van die kleur is niet zoveel overgebleven, maar de naam is wel blijven hangen.

6. Ponte Rialto

Ponte Rialto VenetiëTegenwoordig zijn er vier, maar tot 1854, toen de Ponte Accademia gebouwd werd, was de Ponte Rialto de enige brug over het Canal Grande. Het is nog steeds de beroemdste van het viertal en één van de meest pittoreske en vaak gefotografeerde plekjes in de stad. De architekt heette Antonio da Ponte. Deze had de voorkeur gekregen boven de toch iets beroemdere Michelangelo.

8. Arsenaal

Arsenaal - Historische Gebouwen VenetiëHet Arsenaal (Italiaans: Arsenale) van Venetië bevindt in het sestiere Castello. In de hoogtijdagen van het Venetiaanse Rijk was deze in 1104 gebouwde scheepswerf één van de belangrijkste stadsdelen. Men slaagde er in die tijd in dagelijks  één schip af te leveren.

9. Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia beschikt over de meest omvangrijke verzameling Venetiaanse kunst ter wereld. Wereldberoemde artiesten als Titiaan, Tintoretto, Bellini en Veronese zijn vertegenwoordigd. Ook zijn er veel werken van 18e eeuwse vedutisti als Canaletto en Tiepolo te zien.

10.  Santi Giovanni en Paolo Kerk

De Santi Giovanni en Paolo Kerk staat op het plein van dezelfde naam. De kerk wordt ook vaak San Zanipolo genoemd en omdat er erg veel beroemde mensen begraven zijn heeft ze de bijnaam “Pantheon van Venetië” gekregen. De schitterende façade kijkt uit op het standbeeld van Bartolomeo Colleoni op zijn paard.