Ventotene (Provincie Latina)

Ventotene is een kleine gemeente met niet meer dan 800 inwoners in de provincie Latina. Het is de meest zuidelijk gelegen stad in de regio Lazio en bestaat uit de eilanden Ventotene en Santo Stefano.

Alles over Ventotene (provincie Latina)

Nuttige informatie

Het adres van het gemeentehuis is Piazza Castello, 1 – Ventotene (tel. +39 0771 85014). De postcode is 04020 en het kengetal is 0771. 

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Wanneer U met de auto reist kunt U deze het beste in Formia achterlaten om dan de veerboot naar het eiland te nemen.

Er zijn veerboten zowel vanuit Formia als vanuit Napels. Vanuit Rome reist U met de trein vanaf het centrale station naar Formia.

Bezienswaardigheden

Hoewel Ventotene, zoals door archeologische vondsten tussen het kerkhof en de westelijke helling van het eiland, al in de bronstijd bewoond was, zijn er vooral veel monumenten uit de Romeinse tijd bewaard gebleven.

Hoogtepunten zijn de in de moderne haven geïncorporeerde Porto Romano, de Romeinse visvijver, het Romeinse Aquaduct, de Cisterne Romane en de Villa Giulia.

Het Kasteel en de Santa Candida Kerk zijn in de 18e eeuw gedurende de regering van Ferdinand IV van Bourbon gebouwd. Hij had hiervoor de architecten Antonio Winspeare en Francesco Carpi ingehuurd. Het kasteel is nu de zetel van het gemeentehuis van de stad en van het Archeologisch Museum van Ventotene.

De Santo Stefano Gevangenis op het gelijknamige eiland stamt uit dezelfde periode.

Het Museo della Migrazione is gewijd aan trekvogels.

Santa Candida Kerk

De Santa Candida Kerk is tussen 1769 en 1774 gebouwd. De grootste trekpleisters zijn een houten standbeeld van de heilige Candida en een schilderij van de hand van Sebastiano Conca. Bij de in neo-classicistische stijl gebouwde kerk hoort ook een klooster.

Kasteel

Het rond dezelfde tijd gebouwde kasteel is nu de zetel van zowel het gemeentehuis als van het Archeologisch Museum van Ventotene. Vroeger werden de kelderruimtes als waterreservoir en afvoer gebruikt, de eerste verdieping voor de militairen en de tweede voor hoogwaardigheidsbekleders. De twee bovenste verdiepingen zijn pas tijdens de fascistische periode, toen het kasteel als gevangenis gebruikt werd, gebouwd. De collectie van het Archeologisch Museum begint met de Romeinen en eindigt met het fascisme.

Geschiedenis

Ventotene - Porto Romano
Porto Romano

Er was al voor de Romeinse tijd een nederzetting op het eiland Ventotene. De inwoners kregen volwaardige burgerrechten nadat ze aan de zijde van de Romeinen gestreden hadden in de 2e Punische oorlog. Zowel in de Romeinse als in de fascistische tijd werd het gebruikt om er politieke tegenstanders naar te verbannen.

Beknopte geschiedenis Ventotene

Ventotene, Provincie Latina, regio Latium, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email