Via Antonio Gramsci Volterra

De Via Antonio Gramsci is, hoewel ze niet meer dan 150 meter lang is, een van de breedste en belangrijkste straten van Volterra. Deze betegelde straat verbindt de Via Matteotti met het Piazza XX Settembre. Vanaf dit plein gaat de straat over in de Via Don Minzoni.

Via Antonio Gramsci Volterra

Via Nuova, Via Vittorio Emanuele, Via Gramsci

De Via Gramsci is genoemd naar een van de stichters van de Italiaanse Comunistische Partij, die gedurende de fascistische periode in de gevangenis gestorven is. Voorheen heette de straat Via Nuova en door sommige inwoners van Volterra wordt ze nog steeds zo genoemd.

Als Via Nuova bestond de straat al in 1322, maar ze was toen een stuk langer. Ze begon bij de Via delle Prigioni, waar toen nog geen huizen stonden, en eindigde bij de Porta Selci. De naam, “Nieuwe Weg” wordt verklaard doordat er toen in die buurt flink op  los gebouwd werd. (Een andere theorie is dat de hele straat in 1530 opnieuw opgebouwd moest worden na verwoest te zijn door de troepen van Francesco Ferrucci. Nog een theorie beweert de naam Via Nuova verwees naar het in 1293 gebouwde Santa Maria Nova ziekenhuis.)

Verschillende huizen werden met de grond gelijkgemaakt toen de Florentijnen in 1472 met de bouw van het Fortezza Medicea begonnen.

Later werd de straat in tweeën gedeeld, Via Nuova tot de Sant’Agostino Kerk en Via della Porta a Selci tot de gelijknamige poort. Na de dood van koning Vittorio Emanuele II in 1878 werd de hele straat aan hem gewijd om in de 30’er jaren opnieuw opgedeeld te worden, nu in Via Nuova en Via Vittorio Emanuele.

Bezienswaardigheden

Palazzo Sardelli

Het eerste huis aan de rechterzijde (Via Gramsci, 2-8) is het Casa Chiti, dat gevolgd wordt door het Palazzo Sardelli (Via Gramsci, 10-18). Voor dit paleis zijn bij werkzaamheden de basis van een zuil en enkele bediendenkamers van een domus uit de keizertijd gevonden.

Ook bij het huis van Giusto Galeotti (n.70) zijn Romeinse resten, in dit geval een tombe, gevonden.

Palazzo Beltrami

Het gebouw aan de overkant is het Palazzo Beltrami, dat vroeger Palazzo Desideri heette. Dit paleis heeft een 16e eeuwse facade aan de Via Matteotti. Enkele elementen tonen dat er bij de bouw van een al bestaande constructie gebruik is gemaakt. De interne versieringen stammen uit de 19e eeuw.

Palazzo Marchi-Lisci

Het Palazzo Marchi-Lisci (Via Gramsci, 13-19) is in verschillende periodes gebouwd. Het onderste deel, met de indrukwekkende bogen, stamt uit de 13e eeuw, terwijl het bovenste twee eeuwen later gebouwd is. Het portaal stamt uit de 16e eeuw, terwijl de interne fresco’s in de 18e eeuw geschilderd zijn. De familie Marchi was rijk geworden door de wolhandel en in de 16e eeuw op de landbouw overgestapt. De Lisci waren in de 15e eeuw een van de rijkste families van de stad. Beide families zijn uitgestorven.

Santa Maria Ziekenhuis

Het Spedale di Santa Maria zetelde ooit in het Palazzo Marchi-Lisci, zoals aangegeven is op een marmeren inscriptie naast het hoofdportaal. Dit was een van de vele ziekenhuizen die in de 13e en 14e eeuw, vaak op aandringen van de kerk, in de stad gebouwd werden. Ze stonden dan ook meestal onder direct gezag van de bisschop en er werden ook vaak pelgrims ondergebracht. In de 14e eeuw waren er vijf van deze ziekenhuizen binnen de stadsgrenzen, maar in totaal waren er ongeveer vijftig. Halverwege de 15e eeuw voegde men drie van deze ziekenhuizen samen. De vrouwen kregen in het Santa Maria ziekenhuis terecht, de armen in een belendend gebouw.

Steeg

Men denkt dat er ter hoogte van het Palazzo Marchi vroeger een steegje was dat naar de Via di Sotto voerde.

Paleisjes

Op de Via Gramsci 20-24 staat een 19e eeuws paleis, met een in Volterra tamelijk vaak voorkomend Jezus en Maria monogram. Het gebouw op n. 21-23 stamt uit de 18e en da top n. 25-27 uit de 17e eeuw.

Palazzo Incontri

Het Palazzo Incontri bevindt zich op de Via Gramsci 29-35. Het is in de 17e eeuw gebouwd door een aantal al bestaande gebouwen samen te voegen. De architectuur, met een centraal portaal en een licht uitstekend balkon, is typisch voor de stad. De familie Incontri was een van de rijkste van de stad en breidden hun invloed onder andere door huwelijken steeds verder uit.

Palazzo Ricci

Het Palazzo Ricci (n.37) is tussen de 17e en 18e eeuw verbouwd. Het mooie hoofdportaal is een eeuw ouder.

Casa Pacciani

Het Casa Pacciani (n. 41-43) is genoemd naar Enrico Pacciani, een Italiaanse vrijheidsstrijder die tussen 1849 en 1859 actief was. Bij zijn dood liet hij zijn bibliotheek aan de Biblioteca Guarnacci na. Naast de deur is een gedenkplaat bevestigd. Het wapenschild boven het portaal van n.43 verwijst naar een familie die er gewoond heeft.

Palazzo Cangini

Het Palazzo Cangini (n.45-47) is tussen de 17e en 18e eeuw opgetrokken. Er zijn twee wapenschilden te zien, waarvan er een van de familie Zacchi is.

Palazzo Gremigni

Het Palazzo Gremigni (n. 42-46) is in de 18e eeuw gebouwd.

Palazzo Cangini Westinghouse

Het Palazzo Cangini Westinghouse is een 17e eeuws herenhuis, met een tuin die op het kasteel uitkijkt. Het wapenschild van deze familie is boven de deur te zien. Het atrium van dit paleis is versierd met 19e eeuwse meubelen en muurschilderingen. De familie, die pas later in Volterra was komen wonen, werd tot de adelstand verheven om zo war meer keus te creëren voor de adelijke jongelui van de stad.

Casa Gazzarri

Het Casa Gazzarri staat naast het Palazzo Cangini. Het is tussen de 15e en 16e eeuw gebouwd.

Via Antonio Gramsci – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email