Via Moretto Brescia

De Via Moretto loopt door het zuidelijke deel van het historische centrum van Brescia. De straat is genoemd naar de lokale schilder Alessandro Bonvicino, die de bijnaam “Moretto” had. Er staan maar liefst zes kerken en verschillende historische gebouwen aan deze straat, die ook door drie pleinen onderbroken wordt.

Via Moretto Brescia

Sant'Alessandro Kerk - Via Moretto - Brescia
Sant’Alessandro Kerk

Na de uitbreiding van de stadsmuren in de 13e eeuw werd de Via Moretto een belangrijke straat. Tussen de 16e en de 18e eeuw werden er dan ook tal van herenhuizen en verschillende kerken gebouwd.

Het Palazzo Averoldi (n. 12) is in 1544 opgetrokken. Het beschikt over twee binnenplaatsen, waarvan er één een portico langs de tuin heeft. Enige zalen binnen het paleis zijn van fresco’s voorzien door Romanino en Lattanzzio Gambara.

Het gebouw op n. 27 is het Palazzo Polini Guaineri. Op de binnenplaats van dit gebouw staan een aantal standbeelden.

De in de 18e eeuw opgetrokken San Lorenzo Kerk staat op n. 55.

Het Palazzo Poncarali Carpani Glisenti (n.64) is in de 17e eeuw gebouwd, maar in 1839 ingrijpend gerestaureerd.

Op de Via Moretto 75 staat de Sant’Alessandro Kerk, die door een Korintische façade gekenmerkt wordt. Bij het eerste altaar rechts is een “Aankondiging vna de Heer” van de hand van Jacopo Bellini te zien.

Het gebouw op n.78 is het Palazzo Martinengo Colleoni.

Het Palazzo Avogadro Bettoni Cazzago (n. 84) is in de 17e eeuw opgetrokken, maar heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan.

Via Moretto – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email