Via San Martino Pisa

De Via San Martino loopt parallelel aan de zuidelijke oever van de rivier de Arno in Pisa. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Palazzo Fraschetti, het Casa Tizzoni en het standbeeld van Kinzica de Sismondi.

Via San Martino Pisa

Adressen

De bekendste gebouwen zijn het Casa Tizzoni (n.21-27), het Palazzo Franchetti (n. 60) en het Palazzo Cevoli (n. 108).

Geschiedenis en beschrijving

De Via San Martino loopt ten zuiden van de Arno en volgt de route van de Romeinse straatweg die naar Florence voerde. In de middeleeuwen was deze straat de hoofdstraat van de wijk Kinzica, waar toen de Arabische, Turkse en Joodse kooplieden van de stad woonden.

De straat wordt tegenwoordig vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van veel eet- en drinkgelegenheden.

Bezienswaardigheden

Het Palazzo Franchetti (Via San Martino, 60) is tegenwoordig de zetel van het “Consortium voor de Drooglegging van Rivieren en Sloten”. Het is in de 19e eeuw gebouwd door twee bestaande paleizen samen te voegen. De allegorieën die het interieur sieren zijn geschilderd door Agostino Ghirlanda. Het oorspronkelijke ontwerp was in de 16e eeuw gemaakt door Bartolomeo Ammannati. Het heeft een tweede façade aan de Lungarno Galilei.

Het 15e eeuwse Palazzo Cevoli (Via San Martino, 108) bestaat eveneens uit twee samengevoegde middeleeuwse woningen. Binnen het gebouw zijn zelfs nog enige muurschilderingen uit de 13e eeuw gevonden.

Ook het Casa Tizzoni (Via San Martino, 21-27) stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. Van het originele gebouw zijn nog fragmenten van pilaren zichtbaar.

De bekendste attractie is het standbeeld van Kinzica de’ Sigismondi. Het beeld zelf maakte deel uit van een sarcofaag uit de 3e eeuw. Kinzica was een legendarische heldin, die in het jaar 1004 tijdens een slapeloze nacht het rumoer van naderende vijandige troepen hoorde en erin slaagde de bevolking van de stad op tijd te waarschuwen.

Via San Martino, Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email