Via Santa Maria Pisa

De Via Santa Maria is de straat met de meeste nog overeind staande torenhuizen van Pisa. Hij verbindt de rivier de Arno met het Piazza del Duomo en er staan ook herenhuizen en enkele kerken.

Via Santa Maria Pisa

Adressen

De Via Santa Maria voert van de Lungarno Antonio Pacinotti naar het Campo dei Miracoli. De mooiste gebouwen zijn de San Nicola Kerk (n.2), het Palazzo Quaratesi (n. 25), Domus Galileiana (n. 26), Palazzo Boileau (n. 85) en de San Giorgio dei Tedeschi Kerk (n. 102-108)

Geschiedenis en beschrijving

Wat nu de Via Santa Maria is, was in de Romeinse en middeleeuwe tijd één van de belangrijkste verbindingswegen tussen het centrum en de rivier.

In de 12e eeuw werd de Via Santa Maria als marktstraat gebruikt. In 1182 werd de Ponte Nuovo brug aan het einde van de straat gebouwd, maar deze werd in de 15e eeuw afgebroken.

De torenhuizen waren erg populair in de middeleeuwen. Dit waren oorspronkelijk burgerhuizen, waar steeds meer verdiepingen op gezet werden. Er zouden er in 1159 bijna 10.000 in de stad geteld zijn.

Een van de beste voorbeelden is het met marmeren elementen versierde gebouw op de hoek met de Via Volta.

Na de middeleeuwen werden er ook herenhuizen in de straat gebouwd.

Bezienswaardigheden

San Nicola Kerk

San Nicola Kerk - Via Santa Maria Pisa

De Romaanse San Nicola Kerk staat aan het begin van de straat. De belangrijkste trekpleisters zijn de hellende klokkentoren en een houten “Madonna met Kind” van de hand van (waarschijnlijk) Nicolo Pisani.

Palazzo Quaratesi

Het Palazzo Quaratesi is gebouwd naar een maniëristisch ontwerp van Pietro Francavilla. Het is de zetel van de Accademia delle Belle Arti.

Domus Galileiana

De in 1942 gestichte Domus Galileiana huisvestigt een aan de wetenschapper Galileo Galilei gewijd studiecentrum. Het gebouw bewschikt ook over een uitgebreide wetenschappelijke bibliotheek.

Palazzo Boileau

Het Palazzo Boileau is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd en staat ook bekend onder de naam Palazzo dello Stellino. De ontwerper was Raffaele Pagni. Het is tegenwoordig de zetel van de faculteit voor buitenlandse taal- en letterkunde. Het borstbeeld midden op de façade verbeeldt Ferdinand I de’ Medici.

Palazzo dell’ex Collegio Ferdinando

Het portaal van het Palazzo dell’ex Collegio Ferdinando is eveneens van de hand van Pagni.

San Giorgio dei Tedeschi Kerk

De San Giorgio degli Innocenti Kerk is in de 15e eeuw op de eerdere San Giogio dei Tedeschi gebouwd. Het voormalige Ospizio dei Trovatelli (Vondelingentehuis) is één van de weinige 15e eeuwse gebouwen in de stad die in een Florentijnse stijl ontworpen zijn.

Via Santa Maria Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email