Vietri sul Mare

Vietri sul Mare

Vietri sul Mare is een kleine gemeente in de province Salerno. Ondanks dat de stad niet eens 8.000 inwoners heeft is het qua bevolking de grootste gemeente aan de Amalfikust. Vietri is verder vooral bekend vanwege de keramiekbewerking.

Alles over Vietri sul Mare (provincie Salerno)

Toeristeninformatie

Het VVV (C.T.A.) van Vietri bevindt zich aan het Piazza Matteotti (tel: +39 089 211285). Behalve Vietri zelf heeft de stad ook een aantal deelgemeentes, die elk wel iets te bieden hebben. Dit zijn Àlbori, Benincasa, Dragonea, Marina, Molina en Raito.

Met de auto/openbaar vervoer

Vietri sul Mare grenst aan Salerno en gaat eigenlijk een beetje ongemerkt in de provinciehoofdstad over. Het openbaar vervoer binnen Vietri en met de omliggende gemeentes wordt dan ook verzorgd door het Consorzio Salernitano Trasporti Pubblici. Kaartjes voor deze bussen kan men vooraf bij tabakswinkels kopen. (Het kan ook op de bus zelf, maar dan is het duurder.)

De busmaatschappij SITA verzorgt een verbinding met Napels en met de andere steden langs de Amalfikust.

Wie Vietri met de auto wil bereiken, kan dit eigenlijk enkel via de SS163 (Strada Statale Amalfitana).

Een korte geschiedenis van Vietri sul Mare

De eerste nederzetting op de plek waar nu Vietri is, stamt uit de Etruskische periode. Deze nederzetting werd later achtereenvolgens door de Samnieten, de Lucaniërs en de Romeinen veroverd.

In het jaar 455 werd het dorp door de vandalen geplunderd en vervolgens verwoest. De inwoners van Vietri trokken zich hierna terug op de Monte Castello. In de 6e en 7e eeuw, onder de Longobarden, nam het inwoneraantal snel toe.

Gedurende de middeleeuwen was dit dorp eigendom van de Cava de’ Tirreni Abdij.

Tegenwoordig is de economie vooral afhankelijk van het toerisme. De belangrijkste industrie is nog steeds de keramiek, een traditie die al eeuwen standhoudt.

Bezienswaardigheden

De grootste trekpleisters van Vietri sul Mare zijn de met keramiek beklede huizen in de straatjes van het historische centrum. Vooral de hoofdstraat Corso Umberto I, die ook enkele prachtige panorama’s biedt, is een genot voor het oog. Het Museo della Ceramica belicht de geschiedenis van de kunst van de keramiek in de stad.

De in 1493 ingewijde Santa Maria degli Angeli Kerk staat midden in het historische centrum van Vietri.

De grootste trekpleister van de nog oudere (10e eeuw) San Giovanni Battista Kathedraal is een poliptiek uit de 16e eeuw van een onbekende kunstenaar. De met blauwe en gele majolica’s beklede koepel is al van veraf zichtbaar. Hij staat op het hoogste punt van de stad.

Het gebouw lak naast de kathedraal is eigendom van de Arciconfraternita della Santissima Annunziata e del Santissimo Rosario, de oudste broederorde van de stad. Het dateert uit de 17e eeuw en is aan de buitenkant versierd met prachtig beschilderd keramiek, en aan de binnenkant met 18e-eeuwse fresco’s.

De Villa Comunale en de Solimene Fabriek zijn andere hoogtepunten.

Een hoogtepunt is de in 1743 gebouwde Santa Maria delle Grazie Kerk in Raito. Deze wordt opgeluisterd door vier altaren met 18e eeuwse fesco’s. In de kapel van Monte dei Marini zijn een aantal fresco’s van de hand van Luca Giordano te zien. De Villa Gueriglia herbergt o.a. een verzameling die bekend staat onder de naam “wassen beelden van Masaniello”.

Bij Fuenti is zijn de, ondertussen onderzeese, ruïnes van een oude haven te zien.

In Marina di Vietri zijn er ruïnes van Romeinse Baden.

Weetjes

De naam Vietri is afkomstig van het Latijns woord voor “oud” (vetus).

Vietri sul Mare, provincie Salerno

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *