Villa Comunale Reggio Calabria

De Villa Comunale is de voormalige Botanische Tuin van Reggio Calabria. Ze ligt ingeklemd tussen de Viale Italo Falcomata en de Corso Garibaldi. De tuin wordt opgeluisterd door verschillende monumenten en standbeelden, maar het hoogtepunt is de zogeheten Portale di Casa Vitrioli.

Villa Comunale Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Guglielmo Pepe, 12, 89127 Reggio Calabria. Telefoon: Onbekend. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Villa Comunale Reggio Calabria
Hoofdingang

De Villa Comunale van Reggio Calabria begon haar bestaan in 1850 als Botanische Tuin van de stad. De Società Economica e Comizio Agrario, die het terrein in haar bezit had, liet er in 1880 een neo-klassieke structuur bouwen. Dit bouwwerk moest dienst doen als zetel van het Meteorologisch en Geodynamisch Observatorium.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd de Botanische Tuin eigendom van de gemeente. Het terrein werd tot publieke tuin omgevormd, waarna in 1896 de inwijding plaats vond.

In 1907 werd in het bijzijn van de toenmalige koning Vittorio Emanuele III het bronzen borstbeeld van koning Umberto I ingewijd. Deze door Concesso Barca gemaakte buste staat bij de ingang aan de Via Garibaldi kant. Vanaf dit moment werd de naam van de tuinen veranderd naar Giardini Pubblici Umberto I.

Overal in het park staan borstbeelden van illustere inwoners tussen de exotische planten opgesteld.

De Stele del Partigiano (“Gedenknaald voor de Vrijheidsstrijder”) stamt uit 1944.

Ook staat er een monument voor mensen die in dienst van het vaderland het leven gelaten hebben. Deze in de 70’er jaren gemaakte sculptuur is er echter pas in 1992 geplaatst.

Portale di Casa Vitrioli

Portale di Casa Vitrioli - Villa Comunale Reggio CalabriaHet Portale di Casa Vitrioli is een van de weinige structuren die de aardbeving van 1908 ongeschonden doorstaan hebben. Dit is een monumentale poort, die sinds 1974 in de tuin staat. Oorspronkelijk hoorde de poort bij de residentie van de 19e eeuwse dicther Diego Vitrioli.

Via Guglielmo Pepe, 12 – Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email