Villa della Consolata Aosta

De Romeinse Villa della Consolata lag in de antieke tijd buiten de stadsmuren van Aosta. De ruïnes van deze villa uit de 1e eeuw voor Christus werden in 1971 bij toeval ontdekt.

Villa della Consolata Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Grand Tournalin, 2 – 11100 Aosta. Telefoon: (+39) 0165 231665. Openingstijden: Van april tot september op dinsdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en op zondag van 14.00 tot 18.00 uur; Van oktober tot maart op dinsdag van 9.00 tot 12.30 uur. Gesloten op 25 december en 1 januari. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Villa della Consolata Aosta
Villa della Consolata

De Romeinse Villa della Consolata is in 1971 tijdens de constructie van een paleis in de stad ontdekt. Het complex stamt uit de 1ste eeuw voor Chr. In die tijd was deze buurt nog grotendeels platteland. Het land werd er bebouwd en binnen de villa sloeg men levensmiddelen op. De eigenaars gebruikten het gebouw als zomerverblijf, waar ook veel slaven werkten.

De nog zichtbare resten bestaan uit enige met vloermozaïeken versierde ruimtes en sporen van een verwarmingssysteem.

Halverwege de 80’er jaren bracht men nog enige delen van de villa aan het licht.

Dit waren onder andere een atrium met vier zuilen, een impluvium (een platte, vierkante kuip waarin regenwater opgevangen werd) en een tablinum (een soort studeerkamer achterin een atrium).

Men neemt aan dat een deel van het grondgebied voor de landbouw gebruikt werd.

De villa wordt nu door een ijzeren hek beschermd, maar kan via een er langs lopende verhoging bezichtigd worden.

Villa della Consolata, Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email