Villa Giulia Palermo

De Villa Giulia in Palermo wordt gezien als een van de mooiste tuinen van Italië. Het park ligt niet ver van de kust. De villa staat vol met standbeelden van beroemde personages uit de stad. Hoogtepunten zijn de centrale fontein en de zogeheten Genio di Palermo.

Villa Giulia Palermo

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Lincoln 2/B. Bus: 139, 221, 224, 450. Toegang: Gratis. Openingsuren: November t/m februari van 09.00 tot 17.00 uur; maart en oktober van 09.00 tot 18.00 uur; april en september van 09.00 tot 19.00 uur; mei t/m augustus van 09.00 tot 20.00 uur.

Geschiedenis

De Villa Giulia is tussen 1775 en 1778 aangelegd. In die tijd lag de grond nog buiten de stad. Voorheen was hier de tuin van de adelijke Chiaramonte familie.

De architect was de uit de stad zelf afkomstige Nicolò Palma. De naam is afkomstig van de echtgenote van de Spaanse onderkoning Marcantonio Colonna, Donna Giulia d’Avalos Guevara. Opdrachtgever was een pretore die La Grua heette.

Na een uitbreiding in 1866 werd de Villa Giulia het eerste publieke park van Palermo.

Bij de Via Lincoln ingang stond ooit een kooi met een leeuw erin die de bijnaam Ciccio (“Dikzak”) gekregne had.

Beschrijving

Ingang

De ingang tegenover het Foro Italico is afgesloten, ondanks dat dit de hoofdingang was. Hij bestaat uit een portico met vier Dorische zuilen en aan weerszijden een leeuwenstandbeeld. De wapenschilden op de architraaf zijn die van de families Colonna en Grua en van de stad Palermo.

De enige ingang die nu gebruikt kan worden is aan de Via Lincoln, dichtbij de Botanische Tuin. Deze wordt Porta Carolina of Porta Reale genoemd.

Tuin

De tuin is volgens een rigoureus patroon aangelegd. De plattegrond is vierkant en de hele oppervlakte wordt door een muur met een ijzeren hek van de omgeving afgescheiden.

Bruggetjes, kunstmatige meertjes en heuveltjes accentueren het park en langs de paden staan borstbeelden en andere beeldhouwwerken.

Johann Wolfgang Goethe beweerde dat de Villa Giulia een van de wonderbaarlijkste plekken op aarde was. Tegenwoordig, ondanks dat het duidelijk een beetje aan zijn lot overgelaten wordt, is het nog steeds een van de mooiste en rustigste plekken van de stad.

Atlas en de zonnewijzers

Twee lanen ontmoeten elkaar in het ceentrum, bij een ronde, door Ignazio Marabitti ontworpen, fontein. Een marmeren Atlas zit op een klif met op zijn hoofd een dodecaëder waarop 12 zonnewijzers afgebeeld zijn. Deze zijn gemaakt door de lokale wiskundige Lorenzo Federici.

Genio di Palermo

Ignazio Marabitti was verantwoordelijk voor het standbeeld dat de Genio di Palermo verbeeldt. Deze Genio is een van de emblemen van de stad. Het is een mythologische figuur die als oude man afgebeeld is en in de oudheid een beschermer van de stad was. Hij is hier vergezeld van een slang (symbool van de voorzichtigheid) en een hond (symbool van trouw). Bovendien heeft hij de Hoorn des Overvloeds bij zich. Volgens zijn contract moest Marabitti het monument binnen 10 maanden voltooien, wat hem ook lukte.

De acht standbeelden die er in een halve cirkel omheen staan zijn een jaar later, in 1779 toegevoegd. De twee buitenste, eveneens van de hand van Marabitti, waren al in 1763 gemaakt, voor het Casa Professa. Ze zijn hergebruikt als “Glorie” en “Overbloed”.

Ook “Woede”, “Boosheid” en “Afgunst” stonden eerst op een andere plek. Ze waren oorspronkelijk door Ignazio’s broer Lorenzo op het Piazza Sant’Anna geplaatst.

Over de overige drie beelden is weinig bekend.

Exedra’s

In de loop van de 19e eeuw zijn vier door Giuseppe Damiani Almeyda ontworpen exedra’s in de tuin geplaatst.

Villa Giulia – Via Lincoln 2/B, Palermo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email