Villa Gregoriana Tivoli

Villa Gregoriana Tivoli Waterval

De Villa Gregoriana in Tivoli is minder bekend dan de twee andere tuinen Villa d’Este en Villa Adriana maar is zeker de moeite van een bezoek waard met een schitterende waterval en paden die zich langs allerlei pittoreske landschappen slingeren.

Villa Gregoriana Tivoli

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

(De aangegeven openingstijden kunnen tijdens de Covid-crisis afwijken van wat hier aangegeven is.)

Openingstijden: Van 2 tot 31 Maart: 10.00 tot 14.30 (op zon- en feestdagen van 10.00 tot 16.00); van 1 April tot 15 Oktober: 10.00 tot 18.30; van 16 Oktober tot 29 November: 10.00 tot 14.30 (op zon- en feestdagen van 10.00 tot 16.00). Gedurende de wintermaanden kan de Villa Gregoriana alleen op afspraak bezocht worden. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Volwassenen 5 Euro; kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud: 2,50 Euro; groepen van minimaal 12 personen: 4 Euro p.p.; families (maximaal 4 personen): 12 Euro. (In geval van speciale evenementen kan de toegangsprijs iets verhoogd worden.). Telefoon: +39 0774382733. Adres: Er zijn 2 verschillende ingangen naar het park. De eerste is in Piazza Tempio di Vesta en de andere in Largo Sant’Angelo. Met de auto vanuit Rome: Volg de A24 richting L’Aquila en neem de Tivoli of de Castel Madama afslag. Volg de borden naar de Villa Gregoriana. (NB: Het is aan te raden om bij een bezoek aan de Villa Gregoriana stevige schoenen met rubberen zolen te dragen en om, vooral tijdens warme zomerdagen, ervoor te zorgen een fles water mee te dragen.)

Geschiedenis Villa Gregoriana

Villa Gregoriana (waterval)
De beroemde waterval.

In 1826 overstroomden de oevers van de rivier de Aniene en vrijwel alle huizen werden verwoest. Paus Gregorius besloot hulp te bieden. Door de loop van de rivier te veranderen werd er een immense waterval gecreëerd.

Ook werden de pleinen Piazza Rivarola en Piazza Massimo aan weerszijden van de Ponte Gregoriano brug aangelegd. De brug werd in de tweede wereldoorlog verwoest, maar later opnieuw opgebouwd.

Vervolgens werd de Villa Gregoriana gesticht. Gebruikmakend van de oude rivierbedding werd een wandelroute langs prachtige rotsformaties, grotten en ook archeologische overblijfselen gemaakt.

Architekten van over de hele wereld hadden zich voor de kompetitie ingeschreven, maar het was uiteindelijk Clemente Folchi die op het idee kwam om de Monte Catillo de doorboren. De tunnels zijn ongeveer 280 meter lang en 7 tot 10 meter breed.

Een bijkomend voordeel was dat niet alleen Tivoli niet meer onder zou stromen, maar dat het water ook afgevoerd werd naar de industriëen in de omtrek.

De bouw duurde van 1832 tot 1834 en een jaar later was de inauguratie, die door Paus Gregorius XVI vanaf zijn “troon” werd gadegeslagen.

Villa Gregoriana Tivoli (acropolis en Valle d'Inferno)
Acropolis en Valle d’Inferno

Villa Gregoriana – Tivoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email