Viterbo

Viterbo

Viterbo is de hoofstad van de provincie met dezelfde naam in de regio Lazio. Het ligt iets minder dan 100 kilometer ten noorden van Rome, in een streek die bekend staat als Tuscia. De stad heeft als bijnaam “Stad van de Pausen” (Città dei Papi) en veel van de belangrijkste bezienswaardigheden hebben dan ook te maken met de vroegere aanwezigheid van deze kerkelijke leiders.

Alles over Viterbo

Toeristeninformatie Viterbo

Regio: Lazio. Provincie: Viterbo. Postcode: 01100. Kengetal: 0761. Het adres van het gemeentehuis is Via Igino Garbini, 84, 01100 (tel. +39 0761 306778). Er zijn twee VVV’s in de stad. De eerste bevindt zich dichtbij het Porta Romana Treinstation en de tweede is in het centrum van de stad. Het adres is Via Ascenzi, 4 – 01100 Viterbo (Tel. +39 0761325992). Openingstijden: 10.00 tot 13.00 en 15.00 tot een uur voor zonsondergang. Maandag, 1 Januari, 25 December gesloten.

Met de auto/openbaar vervoer

Vanuit Rome is de stad te bereiken door de uiterst pittoreske Via Cassia naar het noorden te nemen.

Er is een directe treinverbinding vanuit Rome . Dit is echter niet vanaf het centrale station Roma Termini, maar vanaf het station Ostiense (metrohalte Piramide) of het station Tiburtina (metro: Tiburtina). Het Viterbese treinstation Porta Romana bevindt zich meteen buiten de stadsmuren.

Vanaf het station Saxa Rubra (op de Flaminio-Prima Porta lijn) is er een direkte Cotral busverbinding naar Viterbo.

Een korte geschiedenis van Viterbo

Viterbo heeft een erg oude geschiedenis, zoals ook te zien is aan de vele necropolissen die rond de stad gevonden zijn. Er zijn zowel ruïnes van een oud Romeins dorp (Ferento) als van een voor-Etruskische nederzetting die Acquarossa heette in de omtrek gevonden. In het Archeologische Museum van de stad zijn vooral veel voorwerpen uit de Etruskische tijd te bezichtigen.

Paus Gregorius X

De grootste bloeiperiode kende de stad in de periode dat de pausen hun toevlucht in de stad zochten. In deze tijd werden verschillende historische paleizen opgetrokken, waaronder het beroemde Palazzo dei Papi. Ook de gebouwen die samen het gemeentehuis van Viterbo vormen stammen uit deze tijd. Het is het Palazzo dei Papi dat de langste conclaaf aller tijden plaatsgevonden heeft. Uiteindelijk werd Gregorius X na 1006 dagen delibereren in 1271 verkozen.

Bezienswaardigheden Viterbo

Palazzo dei Papi Viterbo

De tegenwoordigheid van de pausen heeft ervoor gezorgd dat het centrum van de stad vol staat met mooie paleizen. De belangrijkste hiervan zijn het Palazzo Papale en de gebouwen die tegenwoordig samen het gemeentehuis van de stad vormen. De Fontana dei Leoni is één van de bekendste fonteinen van de stad.

Buiten de stad

San Martino al Cimino

Abbazia Cistercense Viterbo

De borgo San Martino al Cimino bevindt zich op ongever vier kilometer buiten Viterbo zelf. Het historische centrum ligt ingeklemd tussen twee stadspoorten, waarvan er één de bergen in en één naar Viterbo voert. De grootste bezienswaardigheden zijn de Abbazia Cistercense en het Palazzo Doria-Pamphili. De arbeiders die dit paleis gebouwd hadden mochten hierna hun eigen woningen in een rijtje langs de stadsmuren bouwen. Het paleis zelf beschikte over een uniek plafond, dat men ’s winters kon laten zakken om zo de warmte binnen te houden. Vanuit Viterbo neemt men de SP9 in zuidelijke richting.

Festivals

De belangrijkste gebeurtenis van het jaar is het Trasporto della Macchina di Santa Rosa. Op 3 September wordt een 30 meter hoog bouwwerk door de straten van de stad gedragen. De festiviteiten vinden plaats ter ere van de verhuizing van het stoffelijke overschot overschot van Santa Rosa van de Santa Maria del Poggio naar de San Damiano Kerk.

Viterbo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email