Villa Lante Viterbo

De Villa Lante is een groot paleis met een enorme tuin in Bagnaia bij Viterbo. De Villa staat bekend vanwege de vele interessante fonteinen die er her en der verspreid staan. Het paleis kan niet bezocht worden.

Weetjes Villa Lante Bagnaia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Villa Lante is Via Jacopo Barozzi, 71 Bagnaia (tel. 0761 288008). Openingstijden: Van 1 november tot 28 februari: 08,30 tot 16,30 uur; 1 maart tot 15 april: 08,30 tot 17,30 uur; 16 april tot 15 september: 08,30 tot 19,30 uur; 16 september tot 31 oktober: 08,30 tot 17,30 uur. Gesloten: maandag, 1 januari, 1 mei, 25 december. Toegangsprijs: 5 euro; gratis voor 65+ en 18-; 18 tot 25 jaar: 2,50 euro.

Geschiedenis Villa Lante

De ingang van de Villa Lante op de top van de heuvel aan het einde van de straat die op het centrale plein van Bagnaia begint.

De Villa Lante is gebouwd in opdracht van de kardinaals Gambara en Moltanto, die er een soort rustplek van wilden maken. Oorspronkelijk was het niet meer dan een jachthut, maar geleidelijk werden er allerlei construkties en een aantal fonteinen aan toegevoegd.

De villa is genoemd naar één van de laatste eigenaars, de familie Lante della Rovere, die het van 1656 tot 1953 in hun bezit hadden.

Hoewel hier geen bewijs voor is neemt men aan dat de Villa Lante in 1568 ontworpen is door Jacopo Barozzi da Vignola, al zou ook Tommaso Ghinucci een flink steentje bijgedragen hebben.

De maniëristische tuin neem 4 hectare van de in totaal 22 hectare van het park in beslag. Hij is verspreid over vier terrassen en langs een centrale as is een soort “waterweg” van fonteinen te zien.

In een put werd de sneeuw die op de Monte Cimini viel bewaard zodat men er gedurende de zomer frisse eetwaren en dranken in kon bewaren.

Bezienswaardigheden Villa Lante

De Fontana del Diluvio (“Fontein van de Zondvloed”) vangt het water op, dat uit een bron op de Monte Cimino komt. Vanuit deze fontein worden de andere, lager gelegen, fonteinen gevoed.

Vanuit de Fontana dei Delfini loopt een “Waterketting” (Catena d’Acqua) omlaag naar de Fontana dei Giganti, van waaruit het water weer doorstroomt naar een fontein die de Tavola del Cardinale genoemd wordt.

Hier weer onder bevindt zich de Fontana dei Lumini, met een balustrade die over de typisch Italiaanse tuin met de Fontana dei Quattro Mori uitkijkt. De vier moren houden het wapenschild van Kardinaal Montalto omhoog.

Aan weerszijden bevinden zich een twee, met authentieke meubelen versierde gebouwen, die echter niet bezichtigd kunnen worden. Hoewel ze vrijwel identiek zijn, zijn ze dertig jaar na elkaar gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *