Acquarossa Viterbo

Acquarossa is de naam van de opgravingen waar het Etruskische Ferento zich bevond. De stad was in de 7e eeuw vòòr Chr. gesticht en, waarschijnlijk als gevolg van een aardbeving, in 550 vòòr Chr. verwoest.

Weetjes Acquarossa Viterbo

Ligging

Acquarossa (“Rood Water”) bevindt zich op zo’n drie kilometer van het Romeinse Ferento. Vanuit Viterbo neemt U de SP5 in noordelijke richting, gevolgd door de SP Acquarossa.

Geschiedenis en beschrijving

De streek waar Acquarossa zich bevindt wordt gekenmerkt door een rossige kleur, wat veroorzaakt werd door het ijzerhoudende water dat erover vloeide.

De nederzetting bestond al voor de tijd van de Etrusken. Men denkt dat de bevolking rond 500 voor Chr. weg heeft moeten vluchten als gevolg van aanvallen door volkeren uit de buurt van Tarquinia.

Het is hier, op de top van de Colle San Francesco heuvel, dat zich het oude Etruskische Ferento bevond. De opgravingen hier zijn eind jaren ’60, begin jaren ’70 uitgevoerd door het door de Zweedse Koning Gustaaf VI Adolf gestichte Zweedse Instituut voor Klassieke Studies. De koning zelf hielp vaak ook mee bij de werkzaamheden.

De aan het licht gebrachte stad werd gekenmerkt door straten die schijnbaar willekeurig aangelgd waren. De huizen waren gemaakt van in de nabije heuvels gewonnen tufsteen. Ter ondersteuning werden houten palen gebruikt.

In het Etruskische Museum van Viterbo zijn reconstructies op ware grote van de huizen uit deze stad te zien.

Dichtbij Acquarossa heeft men een necropolis gevonden waarvan men denkt dat deze uit de ijzertijd stamt.

SP Acquarosssa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *