Pianoscarano Fontein Viterbo

De Pianoscarano Fontein bevindt zich op het Piazza di Piano in de historische wijk Pianoscarano van Viterbo. Het is rond deze fontein dat verschillende belangrijke evenementen van de stad zich afspelen.

Weetjes Pianoscarano Fontein Viterbo

De Pianoscarano Fontein staat ook bekend onder de naam Fontana del Cagnolino (“Fontein van het Hondje”), die stamt uit de tijd dat Paus Urbanus V zich in Viterbo ophield. Op een dag liep een van de bedienden van de paus door het plein en gebruikte het water ervan om zijn hondje een bad te geven. In die tijd was drinkwater schaars en kostbaar en toen een wijkbewoner zag wat er gebeurde begon ze heftig te protesteren. De Franse slaven scholden haar uit, de buurtbewoners bemoeiden zich ermee en gedurende de ontstane vechtpartij werd de vrouw gedood, wat tot een rebellie tegen he tpauselijke hof leidde. De paus liet versterkingen komen, de leiders van de opstand werden gedood en de fontein vernield.

De huidige fontein is een reconstruktie uit 1376, 9 jaar nadat de eerste fontein verwoest werd.

De Fontana di Pianoscarano is nog steeds het verzamelpunt van de mensen die in de wijk wonen en de plek waar de belangrijkste festiviteiten zoals de Palio delle Botti plaatsvinden. Deze gebeurtenis is het hoogtepunt van het Festival del Vino, tijdens welke er wijn i.p.v.water uit de fontein stroomt.

Gedurende de oogsttijd werden de vaten die afgespoeld moesten worden naar de fontein gebracht, wat vaak tot ongeregeldheden leidde, aangezien iedereen zo dicht mogelijk bij het water wilde zijn. Uiteindelijk besloot men dat wie zijn vat het snelst naar de fontein kon rollen er het dichtstbij mocht staan.

De fontein werd opnieuw gerestaureerd in de 19e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *